Dublin 4 t/m 7 januari 2017

In november 2016 wordt spontaan een tripje naar Dublin geboekt nadat we op social media lazen dat er in de eerste week van januari het tweede Dublin David Bowie festival gehouden zou worden.
We zouden weliswaar het einde van het festival niet kunnen meemaken omdat er ook weer een keer gewerkt moet worden maar dit waren twee vliegen in één klap.
We hadden Dublin immers nog nooit bezocht.

We vertrekken op 4 januari vanuit Eindhoven met Ryanair richting Dublin. Na een korte vlucht van 1,5 uur landen we in Dublin en in no time zitten we in de bus (aircoach) richting centrum.
We checken in bij ons hotel en gaan meteen de stad verkennen.
We houden het deze middag bij één van de vele winkelgebieden en belanden ’s avonds in de bekende wijk Temple Bar in een Mongools restaurant: The Mongolian Barbeque, een aanrader!
Deze wijk Temple Bar, bruist inderdaad ’s avonds en uit de talloze pubs klinkt overal live muziek en het publiek zingt en klapt mee. Gezelligheid alom!
Uiteraard wordt het Hardrock Café ook nog bezocht!

De volgende dag kopen we een kaartje voor 2 dagen voor de hop on/hop off bus , inclusief een bezoek aan de Guinness brouwerij, één van de hoogtepunten van Dublin natuurlijk.
We rijden het hele rondje met de bus om een indruk te krijgen van de stad en stappen daarna als eerste uit bij de Dublin Docklands. Een mooi nieuwbouwproject, bereikbaar via fraaie bruggen en vol glinsterende kantoorcomplexen van glas en staal.
Daarna gaan we op zoek naar de typische voordeuren van Dublin. In alle kleuren kom je ze tegen.
Dublin heeft veel parken en in één van de parken zien we het standbeeld van Oscar Wilde, een vroegere inwoner waar Dublin erg trots op is.
We lopen veel over de bekendste straat van Dublin: O’Connell street en ten westen als ten oosten van deze straat liggen weer andere winkelgebieden.
Het lijkt trouwens wel of de Ieren niet zo’n last hebben van winterse kou (het is zo’n 5 graden als wij daar zijn en vochtig), ze lopen allemaal dun gekleed en sommige zelfs in een korte (!) broek of zonder jas. Terrassen zijn ook redelijk bezet en er branden geen terraslampen en er liggen geen fleecedekens op de stoelen. Bikkels zijn het…..die Ieren.

Deze dag begint het Dublin Bowie Festival en we bezoeken de opening van een expositie over David Bowie paintings.
Daarna weer op zoek naar een restaurant in Temple Bar en we belanden bij een heerlijke Indiër.
We genieten nog van live muziek in een pub onder genot van een drankje, een grote pint en een kleine cola kost al gauw zo’n €11.
Dublin is niet goedkoop!

Onze laatste volledige dag wordt een natte dag, er is regen voorspeld. Dus activiteiten doen die zich voornamelijk binnen afspelen.
We gaan meteen naar de Guinness brouwerij en zijn verrast hoe leuk het opgezet is om de bezoekers rond te leiden. Helaas kom je niet in de echte fabrieken waar het allemaal echt gebeurd, maar dit is ook leuk.
Langzaam maar zeker kom je terecht op de zevende verdieping en daar kun je dan je grote pint Guinness halen (is inclusief bij de entreeprijs van €20).
Ondanks de druilerige dag is het toch redelijk helder en hebben we een goed uitzicht over Dublin.
We lopen van daaruit helemaal terug naar het centrum, richting Trinity college. We lopen de campus op van deze universiteit en gaan meteen richting de bekende bibliotheek waar de grootste schat van Trinity ligt: the Book of Kells.
Het Book of Kells wordt beschouwd als een hoogtepunt van Ierse en westerse kalligrafie uit de vroege Middeleeuwen.
Nadat je dit bekende boek hebt mogen bekijken, loop je vanzelf naar de 65m lange bibliotheek. In deze ruimte staat in 2 etages enorm veel boeken maar tevens ook de oudste harp van Ierland, uit de vijftiende eeuw. De harp zie je in heel veel Ierse logo’s terugkomen, ook bij het logo van Ryanair.

We gaan op tijd een hapje eten want deze avond zal helemaal in het teken van de muziek van Bowie staan.
We genieten van 2 coverbands die vooral 60-er en 70-er jaren muziek van Bowie laten horen.
In een grote club bezoeken we nog een modeshow die door drag-queens geshowd wordt op Bowie muziek. Uiteraard ook apart publiek aanwezig en we zijn weer een ervaring rijker.
Helaas missen we nog veel Bowie events de komende avonden want de dag erna vliegen we toch weer terug naar Eindhoven.

Conclusie: Dublin is een leuke stad!