In 2009 hebben we de gehele maand juli door Noorwegen gereisd.
Dit werd een autovakantie en vanaf het thuisadres reden we richting Kiel, Noord Duitsland. De overtocht richting Oslo duurde tot de dag erna, dus de eerste overnachting was op dit richardson-g-the-monolith-gustav-vigeland-sculptures-frogner-park-oslo-norway-scandinaviaschip. Een schip wat overigens te vergelijken is met een cruiseboot, qua indeling, grootte, amusement, café’s en restaurants.
Oslo is een stad die zeer overzichtelijk en goed te belopen is. Het centrum heb je op een dag wel bekeken en ontspannen plek aan het water is Aker Brygge, een horecacentrum met veel restaurant, lounge bars en terrasjes. Het Hardrock Café wordt uiteraard ook niet vergeten.
We hebben ook het park Vigeland bezocht. Een unieke openluchttentoonstelling van 150 stenen sculpturen. Alle fasen uit onze levenscyclus zijn op realistische wijze uitgebeeld.

Vanuit Oslo begonnen we aan onze tocht richting Noordkaap, met onderweg de nodige logeerstops.
We komen onder andere langs Lillehammer, Roros en hoe hoger we noordwaarts rijden, des te indrukwekkender wordt de natuur. Het land is bergachtig met enorme meren en pas na een aantal dagen komen we ook in de buurt van de fjorden. Adembenemend! We hebben ook nog het geluk dat we voortdurend mooi weer hebben, dus extra genieten!DSC_0795
Via Steinkjer rijden we naar Mo I Rana en hier maken we een stop bij de poolcirkel.
Dan via Narvik (leuke plaats trouwens) , Tromso en Alta rijden we dan eindelijk richting Noordkaap. De natuur verandert langzaam en het gebied om ons heen wordt kaler, maar nog altijd indrukwekkend. Het is deze dag 24 graden (!) en windstil. Op de Noordkaap zelf staan veel caravans en campers (je kunt hier namelijk overnachten, tegen betaling uiteraard) en iedereen zit in een luie stoel van de zon te genieten maar zeker van het spectaculaire uitzicht: WOW! De Noorse zee / Barentsz zee is zo glad als wat…..geen zuchtje wind dus. Vanuit de Noordkaap rijden we richting Karasjok en komen zo Fins Noord Lapland binnen. Mooie natuur onderweg: beekjes, bossen……maar wat een muggen! Geen plezier om buiten je broodje op te eten. Dat verklaarde meteen waarom overal in het hotel horren in de ramen zaten. We zaten inmiddels zo noordelijk dat het ’s nachts niet donker werd maar je kon helaas niet buiten zitten vanwege de muggen.
We doorkruisen Fins Lapland en rijden ten westen van het Inari meer om zo in de plaats Kirkenes uit te komen. En dit is dan weer Noorwegen, kort aan de Russische grens. DSC_1067Kirkenes is de plaats waar we met onze auto op de Hurtigruten zullen gaan en beginnen aan onze 6 daagse cruise langs de kust van Noorwegen richting Bergen. Iedere dag zijn er stopplaatsen tijdens de cruise zodat je van veel kustplaatsjes iets mee kunt krijgen. Helaas hebben we gedurende cruise 4 dagen regen, mist en nevel en zitten we voornamelijk binnen ipv buiten.
Zoals op iedere cruise kun je je helemaal te goed doen aan de vorstelijke buffetten, dus honger heb je echt niet!
Trondheim is ook een leuke plaats om te bezoeken. Menig fjord word ingevaren zodat we nu de fjorden anders kunnen bekijken dan we vantevoren hebben gedaan, toen we vanaf de kant de fjorden inkeken. De fjorden zijn een ontzetten mooi natuurverschijnsel.
Na 6 dagen bereiken we Bergen en de ontscheping volgt.
We gaan meteen naar het hotel en willen graag de stad in. Ook wel weer leuk om iets toeristischer te zitten en allerlei marktjes, winkeltjes en attracties te bekijken. Ook hier is het weer ons weer gunstig want Bergen is de regenrijkste stad van Europa.
We gaan met de snelle kabelspoorbaan Floibanen naar de top van Floifjell (320m) en kunnen zo genieten van een mooi uitzicht over Bergen. We gaan te voet naar beneden en lopen beneden nog langs de bekende oude Hanzekade. Op de bekende markt eten we natuurlijk vis en na 2 dagen vervolgen we onze route oostwaarts. We rijden via het Hardangerfjord weer langzaam richting Oslo.
Daar gaan we weer met de auto op de boot voor de overtocht naar Kiel en kunnen aan de thuisreis beginnen.
Noorwegen is een ontzettend mooi , natuurrijk land, met veel bergen, fjorden, meren en natuurschoon. De Lofoten en het bekende Geirangerfjord lagen niet op onze route, dus reden te meer om dit land nog eens te bezoeken!                                                                  En we hebben precies 5555 km gereden.