In september 2007 gaan we op vakantie naar China. We gaan 3 weken de highlights van dit land zien maar tevens ook een cruise maken op de Yangtse rivier (een volledig georganiseerde reis dus).
We vliegen naar Shanghai waar we 3 dagen zullen blijven. We gaan naar de pittoreske oude binnenstad, bekijken de fraaie Yu-tuin waar tevens een klassiek theehuis ligt. Daarna ShanghaiSkylinebelanden we op de bekende Bund, een mooie straat/promenade langs het strand waar artiesten hun kunstjes laten zien en vanaf de Bund heb je een mooi uitzicht naar overkant van het water waar de ene wolkenkrabber naast de andere uit de grond schiet. We zijn natuurlijk net in een periode in China waar de economische groei floreert als nooit tevoren…..en dat kun je zien aan alles. Mooie herinneringen aan het oude China naast fantastische moderne architectuur!
De tweede dag in Shanghai besluiten we om niet het hele programma mee te doen, we bezoeken wel de tempel van de Jaden Boeddha maar gaan niet mee naar het Shanghai museum (wat later blijkt, een zeer goede keuze is geweest!)Shanghai_maglev
We willen graag een ritje maken in de allersnelste trein van de wereld: de Transrapid (ofwel Maglev). De 31km lange rit naar vliegveld Pudong duurt slechts 8 minuten, waarvan 50 seconden met de maximale snelheid van 430km/uur. We kopen een retourtje en “vliegen” in no time richting vliegveld. En 430km/uur is redelijk snel……
De rest van de middag gebruiken we om lekker door de stad te lopen en te genieten van alle moois wat deze stad te bieden heeft. ’s Avonds sluiten we weer aan bij de groep en tijdens het eten krijgen we enkele jaloerse blikken vanwege ons eigen initiatief.

We gaan naar Yichang en stappen daar op onze cruiseboot voor een 4 daagse cruise over de Yangtse rivier. We varen stroomopwaarts, via de Drie Kloven Dam naar Chongqing. We zien tijdens de reis de gevolgen van het bouwen van de dam voor talrijke dorpjes aan de oevers van de rivier. We varen door talrijke kloven en genieten ook van de heerlijke maaltijden aan boord.

Na 4 dagen varen arriveren we in Chongqing (30 miljoen inwoners!). We maken een korte stadsrondrit door de oude stad en na de lunch richting Dazu. Dazu staat bekend om zijn 50.000 steengravures uit de 9e tot 13e eeuw. Hier ligt een enorme grote Boeddha.
Vanuit Dazu richting Leshan waar een 71m hoge Boeddha te bewonderen valt. We maken een boottochtje over de Min rivier en komen dan aan in Emeishan.
Van daaruit weer verder naar Chengdu…..de stad van de panda’s. We gaan dus ook meteen naar het Panda Research Centre om daar met veel oooh’s en aaaah’s deze leuke dieren te bekijken.      lijiang-hero
Daarna nog naar het Wenshu klooster om vervolgens ’s avonds weer door te vliegen naar Lijiang. Als in het donker de landing wordt ingezet, verbazen we ons over alle lichtjes die we zien branden…..het lijkt een beetje alsof het kerstmis is. Als we iets later een wandeling door dit fantastische dorp (200.000 inwoners is dus een dorp in China) maken, lijkt het inderdaad alsof we over een kerstmarkt lopen. Wat ziet het er mooi en gezellig uit hier! Lijiang ligt prachtig in de bergen en dat merken we aan de ijle lucht.

Via Lijiang weer verder naar Dali waar een boottocht op het Erhai meer gemaakt wordt en de bekende Drie Pagodes worden bezocht.
Daarna naar Kunming waar het bekende Stenen Woud ligt. Dit Stenen Woud heeft een Xian205uitzonderlijk panorama van grillige rotsformaties waar slingerende wandelpaden doorheen lopen.
’ s Avonds vliegen we naar Xi’an, de stad van het terracotta leger. Dit maakt op iedereen een enorme indruk: een gigantisch grafleger van meer dan 7000 levensechte krijgers wordt met recht het achtste wereldwonder genoemd. Helaas is de beschikbare tijd te kort, want hier kun je makkelijk een dag doorbrengen.

Vanuit Xi’an gaan we met de nachttrein naar Pingyao, een klassiek stadje met een stadsmuur en authentieke huizen. En dan weer verder met de trein naar Beijing.
Aangezien we al eens 6 dagen in Beijing geweest zijn, doen we ook hier niet mee met het volledige programma. Uiteraard gaan we wel mee naar de Muur, daar kun je niet vaak genoeg geweest zijn.
We maken onze eigen trip door één van de weinig overgebleven hutongs in deze stad. chinese_muur_tussen_jinshanling_simataiVanwege de naderende Olympische Spelen (2008) hebben de hutongs het veld moeten ruimen. Onze reisleider tipt ons waar we dus het beste naar toe kunnen gaan. Ook brengen we een bezoek aan Mao, iets waar we 6 jaar daarvoor niet aan toegekomen waren.
Een wandeling over het immense Tiam’anmenplein blijft ook altijd leuk. Er is al ontzettend veel versierd voor de Olympische Spelen en een grote klok is aan het aftellen.
En we verbazen ons over het feit hoeveel deze stad veranders is op een paar jaar tijd. Zes jaar geleden kon je bijna niet alleen op pad, zeker niet met de metro. Inmiddels staat ook alles in het Engels aangegeven, waardoor je makkelijker alleen kunt reizen.
We weten nog waar we leuk kunnen gaan handelen voor kleren en gaan op jacht natuurlijk. Veel oude kleding is al uit het koffer, dus er kan aangevuld worden.

We krijgen nog een Peking-eend afscheidsdiner en aan deze indrukwekkende , mooie maar ook drukke reis is een einde gekomen!