Wave-Gotik-Treffen Leipzig

We gaan voor de derde keer naar Leipzig en voor de tweede keer speciaal voor het WGT: Wave-Gotik-Treffen.
Het grootste gothic evenement in de wereld wordt voor de 27ste keer in Leipzig georganiseerd en dat is ieder jaar met Pinksteren. 
We hebben wederom een festival kaartje gekocht dat we per post toegestuurd hebben gekregen en ter plekke moeten inruilen voor een polsbandje. Met dit polsbandje hebben we toegang tot alle locaties in de stad, alle concerten en kunnen we onbeperkt gebruik maken van tram, trein en bus.

Voordat we naar het hotel gaan, maken we even een tussenstop bij het Agra Gelände want daar kunnen we ook ons ticket gaan omruilen voor een polsbandje. En dat was een goede gok: binnen 5 minuten hebben we ons polsbandje waar we 2 jaar geleden nog 2 uur in de rij stonden bij het station!
We rijden door naar ons het hotel dat in oostelijk Leipzig ligt en checken daar in rond 15.15 uur. We kleden ons snel om (in het zwart natuurlijk) en kunnen dan opgaan in “schwarzes Leipzig”.
Vlakbij het hotel lopen tramlijnen 3 en 7 en gaan met lijn nr 3 meteen naar het Clara Zetkin Park waar ieder jaar op vrijdagmiddag de Viktoriaanse Picknick plaatsvindt.
We kunnen er gelukkig nog net een uurtje fotograferen.
Van daaruit gaan we door naar het Heidnisches Dorf dat naast het Agra Gelände ligt. Het Heidnisches Dorf is een middeleeuws dorp waar dus weer hele andere mensen rondlopen dan alleen goths, steampunkers etc.
We gaan speciaal voor het optreden van de Nederlandse band Rapalje (al 2x in de schouwburg gezien) maar helaas worden we niet toegelaten omdat de foto apparatuur van Cor te specialistisch is!
Balen, maar het is niet anders.
We gaan terug naar het centrum, eten een hapje en gaan dan het fototoestel terugbrengen naar het hotel. Weer terug naar het Agra terrein, lopen wat rond, bekijken de verkoopstands en gaan naar de muziek luisteren.
De eerste dag is alweer voorbij.

Het hotel heeft speciaal ivm het WGT het ontbijt tot 12 uur. Op sommige locaties in de stad gaat het ‘s nachts tot 5 uur door, vandaar.
Voor deze zaterdag hebben we een druk programma.
We gaan als eerste naar het Gohliser Schlösschen voor “Victorian Village”. Een hele mooie locatie en er lopen net zo’n mooie creaties rond.
We blijven er niet te lang want we willen graag naar Südfriedhof bij het Volkergedenkschlachtmal want daar is nu voor de derde keer “Leichentreff”.  
Het is een treffen van lijkwagens. We waren er 2 jaar geleden ook bij en toen werd het voor de eerste keer georganiseerd met maar 4 of 5 lijkwagens. Nu blijken het er al 24 te zijn en sommige mensen hebben hun lijkwagen van binnen leuk gepimpt. Er worden weer leuke foto’s gemaakt en maken even een tussenstop aan de overkant van de begraafplaats. Daar vindt een soort bierfestival plaats (heeft niets te maken met het WGT) en eten en drinken er iets.
We gaan verder naar de steampunk picknick bij het Deutsches Kleingärtnermuseum. Een veel mooiere locatie dan de Palmengarten 2 jaar geleden. Hier is horeca en dus ook toiletten aanwezig. Het zonnetje breekt helemaal door waardoor het nog leuker is om foto’s te maken. Er worden er heel wat gemaakt en na afloop van de picknick gaan we in de stad sushi eten.
We brengen de camera terug naar het hotel en gaan om 23 uur met de auto naar het Agra terrein want na 00.30 uur rijdt er geen tram meer richting ons hotel.
We lopen eerst even rond door het Heidnisches Dorf en gaan daarna naar de Noorse band Wardruna kijken in één van de Agra hallen.
Daarna nog even naar het optreden van DJ Bruno Kramm gekeken en daarna weer richting hotel.
Rond 4 uur gaan we slapen…….en dus heel erg blij met dat late ontbijt.

Op zondag hebben we een minder strakke planning. Het is prachtig weer en besluiten naar een locatie buiten het centrum te gaan om naar verschillende bands te luisteren. De locatie heet NonTox en ligt op een industriegebied. Dus weinig omwonenden die last kunnen hebben van de optredens gedurende de hele dag. We blijven er een tijdje hangen, zien 4 verschillende bands en weer hele andere mensen als de dagen ervoor. En er wordt enthousiast en leuk gedanst in het zonnetje.  
Aan het einde vd middag gaan we terug naar het centrum en gaan een hapje eten bij de Indiër.
Daarna naar de Moritz Bastei om een DJ aan het werk te zien. Helaas is het er niet druk want het is buiten veel te mooi weer.
We genieten nog even van een cocktail op het terras en gaan dan naar FSociety voor de Depeche Mode party. Maar hier is het zo warm dat we weer gauw naar buiten gaan. Terug naar de Moritz Bastei en zien daar de laatste band van de dag nog afsluiten.

Op maandagmiddag gaan we eerst naar het Heidnisches dorf en van daaruit naar Agra. We maken nog wat foto’s en gaan op tijd terug naar het centrum.
‘s Avonds gaan we op tijd naar het Schauspielhaus (schouwburg) om naar de Nederlandse Anneke van Giersbergen te kijken. Ze is bekend in deze scene vanwege haar vroegere gothic band The Gathering. De schouwburg zit zo goed als vol ze is zelf net zo verbaasd als ons dat zoveel mensen op haar af komen. Het is een mooi concert, eten heel laat nog in de stad en gaan nog even naar de Moritz Bastei om het WGT af te sluiten. De verschillende “abschlussparties” duren tot 5 uur in de ochtend maar wij gaan op tijd naar het hotel want we willen dinsdagochtend op tijd naar huis rijden.

De rit naar huis duurt uiteindelijk 3 uur langer dan verwacht door de vele files en wegwerkzaamheden.
Het was weer een mooi WGT en er zijn al plannen om Leipzig zeker nog eens te bezoeken tijdens het Pinksterweekend!