Valencia en omstreken, 2 tot 9 juni 2018

Op zaterdag 2 juni rijden we om 3.15 uur ‘s nachts naar Brussel (vliegveld Zaventem). Om 7 uur stipt vliegen we met Ryanair naar naar Valencia waar we kort na 9 uur landen.
We ontbijten eerst even in de aankomsthal en gaan dan onze huurauto ophalen.
In nog geen 15 minuten rijden we naar ons Eurostars hotel, even uitzoeken waar we de auto gratis kunnen parkeren en hopen op een vroege check-in. Maar aangezien we al om 11 uur in het hotel zijn, moeten we toch echt tot 14 uur wachten met inchecken.
We laten onze bagage achter en beginnen aan onze ontdekkingstocht in Valencia. Om de hoek van het hotel ligt de bushalte en het metrostation Beneferri en voor €1,50 pp rijden we met de bus naar het centrum.
We doen de eerste indrukken op en belanden al snel in het Hardrock cafe. Dan ook maar meteen aan de alcohol: een sangria en een agua de Valencia.
We zoeken de Tourist Information en laten ons inlichten over het gebruik van het openbaar vervoer en andere zaken.
Daarna meteen heerlijk lunchen in de buitenlucht, weer en temperatuur zijn zeer aangenaam.
We kopen een 10-ritten kaart voor de metro (€12) want dat gaat aanzienlijk sneller dan de bus.
Even terug naar het hotel om in te checken en we gaan eens kijken op het dak van het hotel (24ste verdieping mét buitenbad). Er is een mooi uitzicht, zeker op de drukke mega rotonde die vlakbij het hotel ligt. Daarna weer richting stad, nu met de metro. We gaan tapas eten in een authentiek restaurant en met handen en voeten proberen ze ons duidelijk te maken wat we gaan krijgen. Godzijdank hebben we google translate, haha.
We wandelen door de mooie, schone straten van Valencia en belanden dan midden in een marathon. Er komt geen einde aan de stroom hardlopers en het lukt ons na 20 minuten maar net om over te steken want we moeten toch echt naar het metro station. Helaas rijden de metro’s maar tot 23.30 uur….maar we zijn er gelukkig net op tijd.

Het is zondag en het weer in Valencia belooft niet veel goeds. Er is afgelopen nacht blijkbaar veel regen gevallen en na het bekijken van de diverse weer apps wordt besloten om 100km zuidwaarts te rijden richting Benidorm. En achteraf blijkt dat een goede zet want we hebben prachtig weer.
Benidorm straalt gezelligheid uit, heeft een mooie boulevard (inclusief het Balkon van Benidorm) en er zijn heel veel echte Benidorm basterds: we komen veel 2-persoons scootmobiels tegen. We lunchen er en beginnen dan aan de tocht langs de kust met z’n mooie dorpjes: Altea, Calp, Moraira, El Portitxol en Jávea.
Het is later op de avond als we bij het hotel aankomen en besluiten om niet meer naar het centrum van Valencia te gaan
In de buurt van het hotel zijn ook veel restaurants en een gezellige Ierse pub, dus we strijken eerst neer bij een Italiaans restaurant en later bij de pub.

Maandag belooft een warme dag te worden en we willen deze dag een stuk van de droge rivierbedding Turia lopen en dan eindigen bij de “Stad van de Kunst en Wetenschap” oftewel de Calatrava architectuur.
We gaan met de metro naar Pont de Fusta en beginnen onze dag eerst in de grootste openbare tuin van Valencia: Viveros Municipales. Van hieruit wandelen we richting de droge rivierbedding Turia. In 1957 zorgde deze rivier voor een ernstige overstroming die veel schade aanrichtte in de stad waarna besloten werd om de loop van de rivier de verleggen. En daarna hebben ze besloten om van de “oude” rivier een langgerekt park te maken. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. We nemen de route richting de kust om zo vanzelf te eindigen bij de Calatrava architectuur. We lopen zo’n 8 kilometer in de rivierbedding en er staat veel in bloei, dus een aangename wandeling en veel te fotograferen.
Maar we worden pas helemaal enthousiast als we bij de moderne gebouwen van Calatrava aankomen. Geweldig, wat ziet alles er prachtig en indrukwekkend uit! We nemen ruimschoots de tijd om alles te bekijken en na enige tijd is zelfs de meeste bewolking weg en wordt het fotograferen alleen nog mooier met de strakblauwe lucht.
We besluiten om diezelfde avond terug te komen om weer te fotograferen. Maar eerst gaan we met de bus terug naar het centrum van de stad (helaas is het Calatrava gebied niet per metro te bereiken) en eten een hapje bij het Hardrock cafe.
Daarna kopen we bij het station alvast 2 treinkaartjes voor woensdag want dan willen we naar Alicante gaan.
‘s Avonds gaan we met de auto terug naar het Calatrava gebied in de hoop de auto redelijk makkelijk ergens te kunnen parkeren….en dat lukt in ieder geval. Het is een zwoele avond en het is er erg rustig, heerlijk dus! We blijven er rondlopen tot 23.30 uur, brengen de apparatuur terug naar het hotel en gaan nog even de dag afsluiten in de Ierse pub.

Op dinsdag gaan we een kleine roadtrip richting Montanejos maken (op zo’n 100km van Valencia). De omgeving van Montanejos staat bekend om zijn verschillende warmwaterbronnen. De bekendste is wel Fuente de los Baños en die willen we dan ook graag zien. Het kleine dorpje heeft een tourist information en dat is dan toch altijd handig voor een plattegrondje.
Je kunt ook een gedeelte van de route langs de rivier Río Mijares lopen maar wij gaan het met de auto doen. Dat wordt dan wel af en toe afdalen en klauteren….
We zijn echt verrast door de prachtige natuur die we overal zien en zeker het mooie blauwe water overal. We stoppen op diverse plekken langs de rivier en het lukt nog om ergens de drone te gebruiken.
De diverse rotspartijen die we zien zijn ook indrukwekkend.
De route eindigt bij het dorpje Puebla de Arenoso, we wandelen er even rond en beginnen dan langzaam weer aan de route richting Valencia.
We eten ‘s avonds in de stad en genieten op (volgens ons) het duurste terras van Valencia nog van sangria en agua de Valencia: €21,90 voor 2 drankjes.
We nemen de laatste metro maar helaas gaat deze alleen nog maar tot het treinstation. We zijn genoodzaakt een taxi te nemen naar het hotel en dat blijkt uiteindelijk maar €6 te kosten.

Het is woensdag en we gaan met de trein naar Alicante. Helaas is er vertraging waardoor we pas een uur later vertrekken. De rit duurt 2 uur en als we uiteindelijk om 13.30 uur aankomen in de stad gaan we meteen lunchen. We ontdekken een zaak waar bijna alle (mini)broodjes + dranken €1 kosten en voor €6 zitten we uiteindelijk heerlijk te eten.
Alicante valt uiteindelijk dus tegen als stad. De haven ziet er wel mooi uit , maar het strand stelt niet zoveel voor. En zeker niet de lelijke flatgebouwen langs de kustlijn!
De oude binnenstad heeft wel enkele mooie plekjes maar binnen een uurtje ben je er wel uitgewandeld.
Helaas begint het ook nog te regenen en we besluiten op tijd weer terug te gaan naar Valencia.

Op donderdag rijden we eerst 30km noordwaarts richting Sagunto, een leuk plaatsje aan de voet van een heuvel. Bovenop de heuvel ligt Castillo de Sagunt, het eeuwenoude fort is een mooie bezienswaardigheid. Je moet er wel een klimmetje voor over hebben!
Vanuit Sagunto gaan we naar Albufera, 30km ten zuiden van Valencia.
Albufera is een nationaal park in Spanje met het grootste zoetwatermeer van Spanje. Een lange duinenrij scheidt het zoetwatermeer van de Middellandse zee.Tevens zijn hier heel veel rijstvelden die nodig zijn voor de befaamde Paella Valenciana. We gaan eerst naar El Palmar en nuttigen er een heerlijke lunch. Voor €4 pp maken we een boottochtje van 3 kwartier over het meer, niet heel spectaculair maar bij mooi weer wel leuk om te doen.
We rijden nog wat langs de rijstvelden, laten de drone eroverheen vliegen en rijden weer terug naar Valencia.
‘s Avonds gaan we eerst naar de wijk Colon in Valencia en dat blijkt een duurdere wijk te zijn qua winkels en restaurants. We eten ergens iets en genieten van een heerlijke avond.

Vrijdag is onze laatste dag in Valencia. Op de planning staat de haven, kustlijn, strand en eens kijken of we nog iets kunnen zien van het Formule 1 circuit zien dat daar de laatste keer in 2012 plaatsvond.
We gaan met de metro richting strand, de metro gaat op een gegeven moment over in de tram dus dan zie je wel iets meer.
We komen in een gedeelte van de stad wat we tot nu toe nog niet gezien hebben.
Na een rondje in de haven gelopen te hebben, gaan we richting het enorme brede strand. We lopen een stukje over de boulevard en gaan daarna lekker lunchen in één van de talrijke restaurantjes langs de kustlijn.
We gaan met de tram terug naar de plek waar we maandag aan onze wandeling door de Turia rivierbedding begonnen en lopen nu nog 4 km de andere kant op.
Daarna op tijd naar het hotel en alvast de koffers inpakken want we vliegen zaterdag al om 9.45 uur richting Brussel.
‘s Avonds ontdekken we een heerlijk restaurantje vlakbij het hotel en sluiten een super weekje Valencia in stijl af met heerlijke tapas.