Zuid-Afrika

Op 26 oktober 2004 vertrokken we richting Johannesburg in Zuid-Afrika. We maken een groepsreis ( 20 personen), georganiseerd door Summum reizen.

Bij aankomst blijven we niet in de stad maar rijden meteen door naar Pretoria. Pretoria blijkt de stad van de jacaranda bomen te zijn, we kijken onze ogen uit want ze staan in een prachtige paarse kleur in de bloei.

Pretoria

In Pretoria bezoeken we oa het Kruger House museum en het Voortrekker monument.

Verder naar het leuke marktplaatsje Graskop. Van hieruit beginnen we aan een panoramische route en komen langs mooie uitkijkpunten: Panorama Falls, God’s Window, Lisbon Falls en Berlin Falls en de mooie Bourke’s Luck Potholes. En daarna via Blyde River canyon genieten van het prachtige uitzicht op de Three Rondavels.

We gaan beginnen aan onze 2 dagen in het Kruger park. Die beginnen al meteen spectaculair als we nog maar net 10 minuten met de bus in het park zijn. Een luipaard heeft een impala te grazen en begeeft zich met z’n diner naar een rustig plekje. Dit alles vindt plaats op enkele meters van onze bus. Volgens de lokale gids hebben we zoveel “mazzel” om dit te zien, hij heeft het in 10 jaar tijd nog nooit gezien. De eerste van de ” Big Five ” kunnen we al van het lijstje afstrepen.

We hebben een aantal safari’s in het Krugerpark, zowel in de vroege ochtend als in de avond. Overdag kan de temperatuur goed oplopen maar in de avond en nacht koelt het best wel af. We worden getracteerd op veel wild en er worden heel wat foto’s gemaakt. Tijdens één van de avonden wordt er lekker gebraaid in het Krugerpark.

Krugerpark

Op de morgen dat we het Krugerpark verlaten, komen we eindelijk een hele groep olifanten tegen. Zodanig de weg aan het versperren en ook enkele jonge olifantjes bij zich zodat we meteen een vertraging oplopen. Maar niemand zit ermee, het is prachtig om naar te kijken.

We gaan richting Swaziland en beleven hier 2 mooie dagen en bezoeken oa het Millwane Wildlife Sanctuary. We logeren in zogenaamde “beehives” en het is ook net een bijenkorf waar we letterlijk en figuurlijk in moeten kruipen. Ingang van de beehive is namelijk maar zo’n 90 cm hoog.

Op een plaatselijke markt genieten we allemaal van een heerlijke verse ananas.

Verder naar Zululand: de provincie Kwazulu Natal. Een van de mooie plekken hier is zeker het Hluhluwe National Park. We maken een mooie safari en kunnen weer kijken naar allerlei wild.

Onze rit gaat verder naar Durban, een grote plaats aan de kust. Het is prachtig weer en er is tijd om over het bekende strand van Durban te lopen: de Golden Mile. Op de drukke promenade wemelt het van standjes met allerlei souvenirs.

Helaas zijn we hier maar 1 nacht en maken met de bus nog een stadstour.

Daarna gaan we naar het prachtige natuurgebied Drakensbergen. Wat is het hier mooi zeg! We verwonderen ons sowieso dat de natuur er iedere keer weer anders uitziet als je een paar honderd kilometers hebt afgelegd.

Drakensbergen heeft 3000m hoge bergtoppen en is zo erg geliefd bij wandelaars en bergbeklimmers. We kunnen kiezen voor een wandeling of voor een heerlijke rustdag en wij kiezen voor het laatste.

drakensbergen

We braaien weer een avond met z’n allen, verschillende Zuid-Afrikaanse drankjes worden geprobeerd en het wordt een gezellige avond!

Achter de bergen van Drakensbergen ligt het staatje Lesotho. Via een enorme weg om de bergen heen arriveren we met flink gedonder en gebliksem in Lesotho. Wat erg opvalt is dat de aarde overal rood is.

We slapen in leuke huisjes en wederom splitst de groep zich op in verschillende activiteiten die we zelf kunnen uitkiezen.

Gezamenlijk bezoeken we een school en worden met veel gezang en muziekinstrumenten ontvangen. Uiteraard doneren we allemaal iets aan de school.

Door naar Graaff Reinet en wat is dit een leuk, bekoorlijk plaatsje. Het stadje bevat veel gerestaureerde Kaaps-Hollandse huizen wat een lust voor het oog is.

Met een zeer humoristische gids gaan we naar de mooie rotsformaties van de Valley of Desolation kijken. We wandelen door het gebied en krijgen veel uitleg over inheemse planten en dieren die er leven.

We beginnen aan de Tuinroute richting Wilderness en slapen hier heerlijk in een mooi hotel aan de kust. Daarna rijden we naar Knysna om van daaruit op de het pittoreske stoomtreintje Outeniqua Choo-Tjoe te stappen. We genieten van de mooie treinreis langs de geweldige kustlijn van de Tuinroute.

Eenmaal terug bij het hotel zien we heel ver in de verte nog wat dolfijnen door het zeewater duiken.

Uiteraard ook naar Oudtshoorn. Deze omgeving staat bekend om zijn struisvogels, struisvogelraces en struisvogelbiefstukken natuurlijk. We krijgen een rondleiding op een farm met alle uitleg erbij. De eieren zijn zo sterk dat je er met je hele gewicht op kunt gaan staan. Het schijnt dat de hersenen van een struisvogel kleiner zijn dan zijn ogen.

Oudtshoorn

Sommigen uit de groep nemen deel aan een stuisvogelrace (je mag niet zwaarder dan 60kg zijn….) en ’s avonds wordt er tijdens het diner genoten van een overheerlijke struisvogelbiefstuk.

De mooie tuinroute is bij Mossel Bay voorbij en we gaan richting Stellenbosch. Uiteraard wordt in deze omgeving een wijnfarm bezocht en natuurlijk deelgenomen aan een wijnproeverij. De wijnliefhebbers in de groep kunnen de wijnproeverij wel appreciëren.

Langzaam komt het eindpunt van onze reis in zicht: Kaapstad!

Het is een mooie stad. We zijn er een aantal dagen en kunnen zelf onze planning maken. Sowieso gaan we naar de Tafelberg…..niet te voet maar toch maar met het “hijsbakkie” oftewel de lift. We hebben geluk, de Tafelberg ligt niet in de bewolking en we hebben een strakblauwe lucht. Eenmaal boven op het plateau genieten we van een prachtig uitzicht over Kaapstad en over de kustlijn. Robbeneiland zie je ook goed liggen.

Eenmaal weer beneden lopen we aan het Victoria en Alfred Waterfront met z’n vele terrasjes en restaurantjes en bezoeken nog de Arts and Craft market.

Natuurlijk bezoeken we nog een township en onder begeleiding krijgen we uitleg over het wel en wee in de townships.

Bij Boulder beach kunnen we de woonkolonie van de zwartvoet pinguïns bekijken en maken nog een boottocht naar de zeehonden die massaal op rotsen in de zee liggen te zonnen.

We gaan met de hele groep een tocht maken richting Kaap de Goede Hoop. Daar moet je natuurlijk geweest zijn. Het is de plek waar de Indische oceaan en de Atlantische oceaan samen komen: Cape Point.

Kaap-de-Goede-Hoop

Bijzonder mooi stukje natuur hier en gelukkig hebben we mooi weer.

Maar het meest indrukwekkende van het laatste deel van onze reis is toch wel het bezoek aan Robbeneiland.

Robbeneiland ontleent zijn naam aan de hoeveelheden zeehonden die er voorkomen maar is bekend geworden door zijn vroegere bewoners: de gevangenen. Nelson Mandela zat hier 27 jaar gevangen en we krijgen een rondleiding door een ex-gevangene die er zelf ooit heeft gezeten. Hij heeft indrukwekkende verhalen en we krijgen ook de cel te zien waar Mandela zo lang in heeft gezeten.

Na deze trip varen we weer terug naar het Waterfront en belanden met een aantal mensen in een echt Belgisch cafe.

Er wordt nog lange tijd nagepraat over deze geweldige reis en na 26 dagen zijn we weer thuis!