In het najaar van 2008 zijn we met de auto naar het zuiden van Duitsland gereden.We hadden inChiemseede buurt van de Chiemsee een huisje voor een week gehuurd, van waar uit we  onder andere naar Berchtesgaden geweest, naar het Adelaarsnest, het buiten verblijf van Hitler, ook wel het
Kehlsteinhaus genoemd.Ook zijn we Salzburg geweest, en dat is een hele mooie stad.Op de Chiemsee hebben we een boottocht gemaakt, die ons naar verschillende plaatsjes heeft gebracht. Ook de Königsee hebben we verkend. We zijn ook een dag naar München geweest.

Vanwaaruit zijn we naar het Schwarzwald gereden en daar zijn we ook een week gebleven.We zijn in Freiburg  en Basel geweest. In de zwarte-woudbuurt van Freiburg zijn we nog in een noodweer terecht gekomen, er zijn toen heel wat bomen omgewaaid en in een dorpje zijn zelfs daken van de huizen gewaaid. We zijn ook nog bij de Rheinfall geweest. Dat is de grootste waterval van Europa en ligt in het Zwitserse Schaffhausen. Na het Schwarzwald zijn we doorgereden naar de bodemzee, waar we nog een dag zijn gebleven, en van daaruit zijn we via de Romantische Straße naar huis gereden. Onderweg zijn we wel nog gestopt in Rothenburg Ob der Sauber, waar net een soort oude ambachten was. Hier hebben we gezellig wat rondgelopen en gegeten en zijn toen naar huis vertrokken.