In september 2006 hebben we samen met vrienden deze reis gemaakt. Eerst naar Vancouver gevlogen, hier 3 dagen verbleven en van daaruit startte de cruise richting Anchorage (hoofdstad van Alaska).

Aangezien we per persoon voor 35kg aan bagage mogen meenemen, gaan we per koppel met 3 koffers op vakantie……tsja, veel extra kleren nodig voor de gala-avonden op het schip. Aangekomen in Vancouver rest ons niets anders dan met 4 personen + 6 koffers + handbagage zo’n mega grote taxi te nemen, compleet met bar. Leuk om eens mee te maken.

A001 a005 a006

We checken in en beginnen meteen Vancouver te ontdekken. We bezoeken de public market, een plek met allerlei eet- en drinkstandjes.

De totem poles gaan we bekijken, uiteraard het Waterfront station maar ook even naar het World Trade Center, een erfenis van EXPO 1986. Tegenwoordig is het de aankomst- en vertrekplaats van cruiseschepen. Dus we gaan eens polshoogte nemen waar we een paar dagen later verwacht worden. Tevens is het hier een komen en gaan van watervliegtuigjes.
We maken een boottocht door de stad om zo een nog betere indruk te krijgen. We varen ook weer langs het voormalige EXPO terrein.VancouverSkyline_hi
We boeken 1 dag Vancouver Island en dit is achteraf absoluut de moeite waard. Eerst een mooie tocht over het water en verder heb je de hele dag vrij te besteden. We bezoeken uiteraard de bekende Butchart Gardens. We weten niet wat we zien, een walhalla voor iedere tuin- en natuurliefhebber.
Wat ons overigens opvalt is dat het overal waar we komen spik en span is. Alles ziet er zeer netjes en opgeruimd uit.

Na 3 dagen Vancouver schepen we in op ons schip van Celebrity Cruises. Het is prachtig weer in Vancouver en we gaan genieten op het immense dek, onder het genot van een drankje en het zonnetje……niet wetende dat de komende dagen ietsje frisser zullen zijn…..

We varen aan het einde van de dag Vancouver uit en varen het eerste gedeelte langs de oostkust van Vancouver Island. De dag erna zullen we aankomen in Ketchikan, Alaska.
Als we wakker worden zien we als snel dat het helemaal bewolkt is, mistig en dus ook beduidend frisser. Maar het doet het landschap wel eer aan, alles ziet er veel mysterieuzer uit als gisteren in Vancouver.
In Ketchikan is er geen grote aanlegsteiger voor cruiseboten en we moeten gaan “tenderen”. In de sloepen die aan de cruiseboot hangen, worden alle gasten naar Ketchikan gevaren.ketchikan-ak-creek-street-052420100033De uren die we hier vrij te besteden hebben, worden volledig benut. Ketchikan is een zeer charmant dorp met ontzettend mooie houten huizen. Ze leven voornamelijk van de visvangst en je ziet enorme scholen zalm door de rivieren zwemmen. De zalm smaakt hier trouwens wel wat beter als de gekweekte zalm die wij in Nederland eten.

We lopen langs Dolly’s House, een zeer bekend en befaamd bordeel in de omstreken. Buiten worden we vriendelijk aangesproken door de gastvrouw van het huis.
We bezoeken ook hier het Totem Heritage Centre waar we enkele totempalen kunnen bekijken.
We gaan terug naar het schip en komen daar qua eten uiteraard helemaal niets te kort.

Onze volgende stop wordt de hoofdstad Juneau.
We liggen hier 2 dagen, dus dat komt goed uit. De eerste middag lopen we richting centrum en bezoeken wat bekende plekken, oa de Red Dog saloon met zijn leuke houten klapdeurtjes. Zeer bekende bar, ook bij toeristen en dat is te merken. Lekker druk, schreeuwende Amerikanen maar wel een leuke sfeer. De bar is zeer bekend geworden omdat er ooit een bruine beer aan de klapdeurtjes heeft gestaan! 2..-Juneau
We nemen de Mount Roberts tramway en komen zo op de top van deze berg. We zien werkelijk een schitterend uitzicht op de baai waar diverse cruiseschepen aangemeerd liggen en tevens een mooi uitzicht over de stad en de verder gelegen fjorden.
Er wordt nog wat geshopt en later wordt op het schip nog dé excursie van deze vakantie geboekt: met een helicopter richting Mendenhall Glacier (gletsjer) en boven op deze gletsjer gaan we een huskytocht maken.
Een dag later gaan we met een verhoogd adrenaline gehalte aan deze excursie beginnen: we hebben nog nooit in een helicopter gezeten en we hebben ook nog de mazzel dat we voorin mogen zitten, dus perfect om de hele vlucht te filmen en te fotograferen.
Maar voordat we het vliegveld bereiken en nog in de stad Juneau zijn, zien we achter de huizen in de heuvels een bruine beer lopen ( !!!!!). Nou, die zul je maar tegenkomen in de winkelstraat. Helaas heeft de chauffeur geen tijd om ons daar lang naar te laten kijken want we moeten op tijd bij het vliegveld zijn.
We vertrekken vanaf het vliegveld van Juneau en zien onder ons de natuur steeds prachtiger en overweldigender worden. Eerst stad, dan meer groen, grote bossen en uiteindelijk sneeuw in de berg…….en plotseling zie je dan hoe een gletsjer vanuit de lucht eruit ziet. Magnifiek!!
Plotseling wijst de piloot me op wat kleine stipjes in de verte en als we korterbij komen blijkt dat het basiskamp van de husky’s te zijn.
We stappen uit de helicopter en de husky’s zijn zo enthousiast want ze weten dat ze weer mogen gaan rennen. d40
We krijgen eerst uitleg hoe we een goede “musher” (de menner op de hondenslee) zijn. Per koppel mag iemand lekker zitten in de slee en de ander bestuurt de slee en de honden. Op de helft van de rit wordt er van plaats geruild.
Jeetje, wat een geweldige ervaring. Het is maar 0 graden boven op de gletsjer, dus dat is ook goed te doen. We kijken ons de ogen uit qua natuur en het ruwe landschap van de bergen, maar helaas komt er een einde aan dit avontuur.
We maken dezelfde vlucht terug naar de stad en gaan met een lekker gevoel terug naar ons schip.

De volgende dag komen we aan in Skagway.
In Skagway gaan we op jacht naar walvissen, de zogenaamde Humpback wales. Tijdens de vaart hebben we ze al in de verte gezien maar we hopen ze vandaag nog dichterbij te kunnen zien. En dat lukt in ieder geval. Helaas niet naast onze excursieboot, maar we kunnen ze heel goed zien. Sommigen maken nog een mooie sprong vanuit het water of spuiten een enorme straal water de lucht in.
Dezelfde dag maken we ook nog een 4 uur durende stoomtreinrit met de Skagway Scenic Railway ( beyond the White Pass tot Fraser Summit).
Lekker zitten en genieten van de natuur die aan je voorbij komt. Geen sneeuw en ijs deze keer, maar veel groen.

De laatste dag op het schip breekt aan maar belooft wel een hele mooie dag te worden. We maxresdefaultvaren oa het Tracey Arm fjord binnen en het cruiseschip probeert zo dicht mogelijk bij de gletsjer te komen. We zijn allemaal onder de indruk van de breedte en de hoogte van zo’n gletsjer. Af en toe brokkelt een stuk ijs los en dondert dan helemaal naar beneden. Een heel apart geluid om te horen. We hebben dikke jassen aan en sjalen om, want zo kort bij de gletsjer is het toch behoorlijk koud. We krijgen veel uitleg om zo dit natuurverschijnsel beter te begrijpen.

De dag erna komen we aan in Anchorage en de ontscheping begint.
We overnachten nog een nacht in de hoofdstad, bezoeken nog een plaatselijke markt en ’s avonds uiteraard een kroeg.

Alweer een heerlijke vakantie achter de rug!