Singapore, 17 – 24 september 2019

Door de prestaties van Max Verstappen wordt onze interesse gewekt om een keer een Grand Prix te gaan bezoeken. De keuze valt op Singapore. Inderdaad niet naast de deur maar de stad biedt naast de Formule 1 ook veel bezienswaardigheden om te bekijken. En aangezien het 17 jaar geleden is dat we deze stad bezocht hebben (na een rondreis door Australië) wordt het tijd om Singapore opnieuw te gaan ontdekken.
Twee vrienden gaan mee, dus op 17 september beginnen we met z’n vieren aan dit korte avontuur. We hebben de complete trip bij GP Ticket geboekt dus alles is geregeld en dat is ook weer eens lekker. 

We vertrekken ‘s avonds laat met een nachtvlucht van KLM en landen een dag later in de middaguren in Singapore. ‘s Avonds gaan we met de hele groep een boottocht maken en vergapen ons aan de skyline van deze stad. Daarna genieten we van een heerlijk Indiase maaltijd op het dakterras van een restaurant…..met een verbluffend uitzicht. 
In de 17 jaar dat we voor het laatst in Singapore waren is er in ieder geval één ding niet veranderd: de warmte en vreselijke luchtvochtigheid!

Op donderdag beginnen we de dag met een bezoek aan Sentosa island. Via de Fort Siloso Sky Walk lopen we richting Fort Siloso, helemaal ten westen van het eiland. Daarna lopen we over Siloso beach naar de kabelbaan en nemen een enkeltje richting centrum van het eiland. Helaas is er veel smog in en rond Singapore vanwege bosbranden op Sumatra en dat komt het fotograferen niet ten goede. 
Het entertainment gehalte is groot op dit eiland maar er ligt ook een Hardrock café en dat is uiteraard een reden om Sentosa te bezoeken. 
Als we afgekoeld zijn in het Hardrock café gaan we met de gratis monorail terug naar Singapore en komen daar uit bij Harbourfront. We nemen de metro naar Chinatown en lopen nog even door de gezellige straatjes en langs de vele verkoop- en eetkraampjes. 
Van hieruit door naar de eyecatcher van Singapore: Marina Bay Sands hotel. Het hotel is 9 jaar oud en ziet eruit alsof er een boot ligt op 3 enorme zuilen. En juist op de punt van de “boot” is er een skydeck: Sands Skypark en daar gaan we van het uitzicht genieten. 
Op het moment dat we boven zijn, is het gelukkig iets helderder en genieten we echt van een fantastisch uitzicht over Singapore. 
We blijven in de buurt van het hotel en eten iets in een foodcourt. ‘s Avonds gaan we naar Gardens by the Bay, de bekende tuinen achter het Marina Bay Sands hotel. Iedere avond is er om 19.45 en 20.45 uur een lichtshow bij de Supergrove Tree en omliggende kunstbomen. Het ziet er allemaal sprookjesachtig uit en het is deze avond heel helder weer dus we fotograferen ons wat af. 
Na afloop lopen we richting Helix bridge want die ligt er ook mooi verlicht bij naast het indrukwekkende hotel. We hebben bij deze warmte genoeg gelopen voor deze dag en gaan lekker op een terras zitten met fenomenaal uitzicht op de skyline. 

Het is vrijdag! Het Formule 1 circus gaat beginnen. De eerste vrije training is ‘s middags om 16.30 uur dus we hebben nog tijd om eerst wat anders te gaan doen. 
We beginnen in de wijk Kampong Glam en deze wijk staat bekend om z’n streetart. En er is inderdaad heel veel streetart, bijna geen onbeschilderde muur te bekennen. Het maakt alles heel kleurrijk en fris. Uiteraard lopen we ook door Haji Lane en Arab street met z’n vele shops, restaurants en barretjes. Als het vocht weer aangevuld is gaan we richting Little India en lopen hier nog wat rond.
En dan kunnen we ons eindelijk gaan klaarmaken om richting circuit te gaan. Even opfrissen in het hotel en in het oranje gaan we richting circuit. Een hele leuke eerste indruk van de Grand Prix en we hebben vanaf de tribune goed zicht op het circuit en 2 bochten. 
We hebben bewust gekozen om niet naar de tweede vrije training te gaan (die is om 20.30 uur) zodat we nog één extra vrije avond hebben in Singapore. Op aanraden van de reisleiding hebben we namelijk een tafeltje geboekt op de 70ste verdieping van het Swissotel en gaan daar genieten van een heerlijk diner……met waanzinnig uitzicht over Singapore én het hele Formule 1 circuit. Op deze manier zien we op grote hoogte toch nog iets van de tweede vrije training. 

Op zaterdag gaan we naar Orchard Road, dé winkelstraat in Singapore met bijna alleen maar topmerken. We gaan uiteraard niet om deze dure winkels te bezoeken maar er ligt wel een Hardrock café dat we 17 jaar geleden ook al eens bezocht hebben en we gaan er nu lunchen. 
Na de lunch weer even opfrissen in het hotel en dan gaan we weer naar het circuit. We kijken naar de derde vrije training en later naar de kwalificatie. Na afloop van de kwalificatie gaan we richting Padang stage voor een concert van Muse (Singapore GP staat bekend om het entertainment programma rondom de Formule 1). 
We verlaten het circuit en gaan nog een drankje nuttigen bij Clarke Quay, dé plek in Singapore om aan het water te genieten.

Zondagmorgen gaan we richting botanische tuin. Het is er lekker groen en de orchidee tuin is een kleurrijk gebeuren. Het is eigenlijk te warm maar we lopen er toch de nodige meters. Dus dat wordt alweer opfrissen voordat we voor de race naar het circuit gaan.
We worden getrakteerd op een spannende race en Max eindigt als derde ook nog op het podium. Een hele leuke afsluiter als je dan toch speciaal voor deze happening afreist naar Singapore. 
Het afsluitende concert wordt deze avond verzorgd door de Red Hot Chili Peppers en ze maken er een geweldige show van. En dan zijn we aan het einde van deze dag zo gaar dat we daarna rechtstreeks naar het hotel gaan. 

Maandagochtend gaan we terug naar Gardens by the Bay om de Flower Dome en Cloud Forest te bezoeken. Helaas is de Cloud Forest gesloten vanwege onderhoud dus het wordt alleen de Flower Dome. Het is allemaal mooi opgezet met een groot voordeel: de temperatuur is zeer aangenaam binnen! Daarna lopen we naar Marina Barrage, een dam en “freshwater reservoir”. Als je naar het dak van Marina Barrage loopt , heb je een prachtig uitzicht op alle highlights van Singapore. Je ziet eerst de bomen van Gardens by the Bay, dan het Marina Bay Sands hotel en daarachter weer de enorme skyline van Singapore. Geweldig om te zien maar helaas geen helder weer op het moment dat wij er zijn. Er is nog steeds veel smog in de stad. 
Er is hier tevens plek om de drone te gebruiken en daar maken we dan ook gebruik van. Er worden mooie filmpjes en foto’s gemaakt en voldaan gaan we terug naar het hotel. 
Ondanks dat we ‘s morgens al uitgecheckt zijn, kunnen we wel nog douchen in het hotel en hier maken we ook dankbaar gebruik van.
We gaan weer richting Changi airport, om 00.40 uur vliegen we weer naar Amsterdam waar we om 7.30 uur landen. 

We kijken terug op een fantastische week waarin we veel ondernomen hebben en ook nog genoten hebben van de Formule 1.
Het smaakt in ieder geval naar meer, dus hopelijk volgt er nog een keer een Formule 1 trip.