Op 29 augustus 2011 vliegen we vanaf Amsterdam via Londen naar Los Angeles. Onze 30 dagen durende reis door West-Amerika  gaat beginnen! Alle vluchten, hotels/motels en de autohuur is vooraf geregeld en geboekt.

Bij aankomst gaan we meteen de SUV huurauto halen en we mogen de auto zelf uitzoeken op een hele verdieping van een parkeergarage. Lopende band werk daar! We gaan LosAngelesVerkehrvoorzichtig de drukke wegen van LA opzoeken en eerst maar naar het hotel om in te checken. We gebruiken de rest van de middag om de eerste indrukken van Amerika op ons af te laten komen en rijden een beetje zuidwaarts om de bekende stranden Manhatten Beach en Redondo Beach te bezoeken. We komen later deze vakantie nog terug in LA, dus er is verder geen haast .

Op dag 2 begint onze echte roadtrip en we rijden noordwaarts via Santa Barbara richting Morro Bay waar we zullen overnachten. Als we vanuit het hotel beginnen te rijden , komen DSC_4596we eerst langs Santa Monica dus daar doen we meteen onze eerste tussenstop.Onderweg zijn we trouwens aardig onder de indruk van de 8 baans autowegen!! De bekende Santa Monica pier wordt bekeken en tevens is dit ook de plaats waar Route 66 eindigt. We vervolgen onze route en onderweg wordt op verschillende plaatsen een stop gemaakt om te wandelen, lunchen, kopje koffie te drinken en genieten van alle moois langs de kuststreek en Highway nr 1. We overnachten in het vissersplaatsje Morro Bay en genieten van de heerlijke rust en stilte die dit plaatsje uitstraalt.

Via Morro Bay rijden we richting Monterey. Nog steeds rijden we over de befaamde  DSC_4660 Highway nr 1 en onderweg rijden we vanzelf het 140km lange traject van het bekende “Big Sur” . Big Sur vormt een indrukwekkend landschap met machtige sequoiabossen, warmwaterbronnen en door mist omsluierde baaien. Indrukwekkende natuur komt aan ons voorbij. Voordat we Monterey bereiken, rijden we eerst nog de 17mile-drive.

 

Vanuit Monterey gaan we richting San Francisco! Spannend en leuk…..spannend omdat we zo’n megadrukke stad mét trams en cablecars in moeten rijden en leuk omdat het weer een leuke afwisseling is na 2 dagen natuur. Je merkt snel genoeg dat we SF naderen want de autosnelweg wordt steeds breder en het verkeer drukker natuurlijk. Van afstand ziet het indrukwekkend uit als de stad steeds grotere vormen begint aan te nemen. We manoeuvreren richting hotel en vragen ons af waar we in godsnaam de auto moeten parkeren. Dat blijkt al snel genoeg: gewoon sleutel inleveren en het personeel zorgt dat de auto “ergens” geparkeerd gaat worden voor €30 dollar per dag! Zo, alweer 90 dollar lichter…. Het is de gewone gang van zaken in Amerika om zo je auto uit handen te geven, dus we moeten er maar aan geloven. Het hotel blijkt tegenover een grote Apple store te liggen, dus een half uur na inchecken zijn we daar te vinden. Tijdens deze reis worden alle Apple stores die we tegenkomen bezocht…..overal zo ongeveer hetzelfde maar het is zo leuk om er rond te snuffelen. De rest van de dag gebruiken we om ons een beetje te oriënteren en we komen erachter dat het begin/eindpunt van één van de routes van de cablecar ook om de hoek ligt.                                                                                                  De komende 2 dagen worden er vele kilometers gelopen, gebruik gemaakt van alle cablecars en uiteraard de hop on/hop off bus. Met de bus gaan we richting Golden Gate Bridge, rijden er overheen en stappen dan uit. We komen te voet terug en kunnen genieten van de uitzichten vanaf de brug en van de brug zelf. Koud is het er wel! SF staat om z’n frisse oceaanwind bekend en diezelfde wind drijft ook vaker bewolking de stad binnen Golden gate bridgewaardoor de brug nauwelijk zichtbaar wordt. Wij hebben geluk, we hebben de brug in ieder geval in vol ornaat gezien met een strak blauwe lucht. En ook meegemaakt dat in 10 minuten tijd de brug niet meer te zien was. Fisherman’s Warf wordt bezocht, inclusief pier 39 met zijn zeeleeuwen. Hier ligt tevens het Hardrock Café, een plek waar we graag komen en overal in de wereld door ons bezocht wordt.                                                                              Uiteraard gaan we ook naar het bekendste steile straatje van SF: Lombard street. We beklimmen de Coit Tower om zo nog beter van het uitzicht over SF te genieten. De allersteilste straat, Filbert Street hebben we beklommen met een stijging van 31,5%! We wandelen nog door Chinatown en komen tot de conclusie dat SF een ontzettend leuke stad is!

Het stadsleven gaat plaatsmaken voor overweldigende natuur: Yosemite park. Het wordt het eerste van 9 parken die we deze reis zullen zien. We vertrekken op een koude zondagmorgen vanuit SF en willen persé over de Golden Gate Bridge rijden en danYosemite ontbijten in Sausolito. We vervolgen onze reis (we hoeven maar zo’n 3 uurtjes te rijden) en na 2 uur wijst de temperatuurmeter in de auto 28gr aan, terwijl we bij zo’n 13 graden vertrokken zijn uit SF. We stappen uit de auto en besluiten om meteen de zomerse kleding aan te trekken. Handig dat de koffers achterin de auto liggen en we kleden ons in de auto om. We gaan weer verder en langzamerhand zie je de natuur veranderen. Veel graniet rotsen in
bijzondere formaties:  torenhoge kliffen, eenzame pieken, veel zwerfkeien, golvende bergkammen, watervalletjes….. we weten niet wat we zien. In 2 dagen Yosemite bekijken we de Bridalveil Fall, de enorme granietmassa El Capitan, Yosemite Falls, rotswand Half Dome. We nemen de tijd om een extra route met een omweg van 50km te rijden om bij Glacier Point te komen, een uitkijkpunt aan de rand van Yosemite Valley. Ongelooflijk mooi!!

We gaan verder richting Bakersfield en onderweg zullen we de parken Sequoia NP en Kings Canyon bekijken. In Sequoia NP staan de grootste bomen ter wereld en uiteraard zoeken we de allergrootste boom op: General Sherman tree, 85m hoog. Kings Canyon kenmerkt zich door grote steile rotswanden, grote ravijnen en watervallen.

En dan staat Death Valley op het programma. Een lange rit door het warmste gebied van Amerika, dus vroeg opstaan. Death Valley is een woestijn die uit zoutvlakten en  death-valley-national-park zandduinen bestaat. Onderweg eens even stoppen en voelen hoe warm het nu echt is……héééél warm   dus! Midden in Death Valley is ons logeeradres en gelukkig werken de airco’s prima op de hotelkamer. Lopen van de hotelkamer naar het restaurant (de locatie waar we slapen is een soort groot park met allemaal motel-achtige gebouwen) is een ware uitputtingsslag bij een temperatuur van 46 graden. Zelfs zonaanbidders zullen dit niet aankunnen. We gaan het zwembad uitproberen maar dat levert uiteraard geen echte afkoeling. Zelfs ’s nachts blijft het boven de 30 graden, dus het water van het zwembad is ook warm. Maar Death Valley is prachtig! We bezoeken Zabriskie Point, Dante’s View en staan de dag erna voor dag en dauw op om de zonsopgang op een mooie locatie te fotograferen. Wat een bijzonder landschap zeg!

We verlaten Death Valley en we verheugen ons op de komende 2 dagen: LAS VEGAS! Na een rit van 3 uur doemt Las Vegas in de verte op. Midden in de woestijn ligt deze vegasa1energievretende stad waar het leven dag en nacht doorgaat. Zelf logeren we in Hotel Paris, met een nagebouwde Eiffeltoren waarvan je de top ook kunt bezoeken. In Las Vegas is niets te gek: door Hotel New York loopt een achtbaan, in hotel Caesers Palace waan je je in Rome, door hotel Venetian lopen net als in Venetië de watergrachten met heuse gondels waar je in ritje in kunt maken, boven op hotel Stratosphere is ook een achtbaan, nog andere kermisattracties en hier is het hoogste uitkijkplatform van LV, hotel Luxor is gebouwd in de vorm van een pyramide etc etc etc….  Al deze hotels liggen aan de Strip, een straat van bijna 7km. Dus bij temperaturen van 35gr loop je dit niet zomaar op en neer. Gelukkig rijdt ook hier een hop on/hop off bus. Alle hotels zijn uiteraard voorzien van een mega casino. We komen ogen en oren te kort en het is gewoon jammer om te gaan slapen. Uiteraard wordt ook hier het mooie Hardrock Café bezocht. Één avond blijven we in Fremont Street, een overdekte winkelstraat met in het dak 2 miljoen lichtjes waarbij ieder uur een muziek- en lichtshow begint. Fantastisch gewoon!

De massa van Las Vegas achter ons latend, rijden we via Zion NP (bekend om zijn steile en kleurrijke rotswanden) naar Bryce Canyon NP. Gelukkig hebben we nog een dag extra om Bryce Canyon te gaan verkennen. We maken een 29km lange tocht langs de verweerde kliffen van het park en vanuit de auto heb je al spectaculaire beelden. Er zijn langs de route 13 uitkijkpunten en op deze manier krijg je de mooiste shots.

We vervolgen onze route richting Torrey dat in Capitol Reef NP ligt. Van daaruit verder naar Moab wat een bijzonder leuk plaatsje is. Hier bezoeken we Arches NP, bekend om zijn zalmkleurige bogen, pieken , spitsen en balancerende rotsen. Canyonlands NP gaan we niet bezoeken vanwege flinke regenval.

Verder naar Monument Valley, de beelden bij iedereen bekend vanwege de cowboyfilms. We rijden hier een leuke trail door de rode modder en de auto heeft na afloop een wasbeurt nodig.  We overnachten in Kayenta en dan begint onze route richting Grand Canyon. Er is een korte route (240km) maar via de lange route (375km) komen we ook bij Lake Powell, een schitterend meer tussen de canyons met een enorme stuwdam. We kiezen voor de lange route uiteraard.                                      DSC_5841                                                           Onderweg stoppen we bij de Horseshoe Bend,een prachtige bocht in hoefijzervorm in de Colorado rivier. Ontzettend mooi om te zien en langzaam krijg je ook al een beeld van de vorming van de Grand Canyon. Aan het einde van de middag zijn we dan echt in Grand Canyon NP en het begint te regenen met af en toe een bliksemstraal. De rotsformaties geven prachtige kleuren maar we hopen natuurlijk wel dat het weer de dag erna beter zal zijn…..en dat is ook zo! Strakblauwe lucht. We maken gebruik van de East Rim drive, want hier kun je zelf het park met de auto verkennen. Later die dag doen we de West Rim Drive met een shuttle, hier mogen dus geen auto’s komen. Stuk rustiger dus. Met de shuttle kun je op verschillende plaatsen in- of uitstappen en we zoeken hier ook onze plek om naar de zonsondergang te gaan kijken. Fenominaal!!

We verlaten de Grand Canyon en volgen de panoramische route Oak Creek Canyon richting Sedona. Hier lunchen we lekker en wandelen wat door het plaatsje. Hier is alles weer iets meer toeristisch , maar wel leuk. We overnachten in Scottsdale en vertrekken de dag daarna vroeg omdat we eerst Joshua Tree NP willen bezoeken alvorens we arriveren in Palm Springs. Aangekomen bij Joshua Tree is het park helaas gesloten vanwege overstromingen door hevige regenval. Gelukkig hebben wij de hevige regenval niet meegemaakt maar toch balen dat we het park niet in kunnen. Dan maar meteen door naar Palm Springs…..en wat is het daar heet zeg! We nemen ons voor om ’s avonds dat stadje te gaan bekijken en gaan lekker genieten in de schaduw bij het zwembad.                                                                  Palm Springs is nog steeds een uitvalbasis voor de rijken en veel filmsterren hebben hier hun huis.

Een kort ritje van 175km brengt ons weer terug in Los Angeles en de planning is al helemaal klaar om deze stad te gaan verkennen. Uiteraard worden de volgende attracties bezocht:       Hollywood, Rodeo Drive, Beverly Hills, Mulholland Drive, Farmer’s Market (zeer gezellig en heel lekker eten!), The Grove, de Walk of Fame en het Hardrock Café.

En dan het toetje van deze vakantie: vanuit LA nog 6 dagen naar Hawaii!! Vanuit LA is het nog 6 uur vliegen (!) alvorens we landen op Honolulu National Airport ( Oahu eiland). En zoals we het in iedere Hawaii film zien, we worden ontvangen op het vliegveld met een DSC_6090echte Hawaii bloemenkrans. In het prachtige hotel aan het bekende Waikiki beach raak je meteen in de relaxstand. Geen stress, lekker weertje, drankje, muziekje……heerlijk dus! We zijn op loopafstand van het centrum van Honolulu en ook van de gezellige markt.                   We kopen kaartjes om 2 dagen gebruik te maken van de hop on/hop off bus en op deze manier komen we ook bij Pearl Harbour. Een plek waar je natuurlijk wel geweest moet zijn. We bezoeken het Aloha Stadion waar tevens die dag een grote markt is…..leuke dingen kopen! We genieten volop van Hawaii en Honolulu. Het beeld wat je hebt van TV en andere media klopt volledig. Het is er heerlijk en relaxed.

En dan zijn de 30 dagen toch echt voorbij….we beginnen aan een hele lange reis naar huis: eerst weer naar LA vliegen, dan overstappen richting Londen en van daaruit weer naar Amsterdam.

Dit was een TOP vakantie, veel natuur icm mooie steden en eindigen op het strand!