Japan, 3 – 30 september 2018
 
Na bijna driekwart jaar voorbereiding, vliegen we dan eindelijk naar Japan.
Het wordt een rondreis van 28 dagen, hoofdzakelijk reizen met de trein maar ook 4 dagen autohuur.
Vanwege het reizen met de trein en dus veel gesjouw hebben we kleinere koffers gekocht en gaan op pad met koffers van 17kg per persoon ipv de 23kg die we mogen meenemen. Met een tussenstop in Seoul starten we onze reis in Fukuoka.
Fukuoka is een stad met anderhalf miljoen inwoners maar heeft verder niet zoveel te bieden. Daarom reizen we na 1 nacht verder naar Nagasaki.
 
De reis naar Nagasaki wordt meteen de eerste ervaring met de Japanse trein. Als je eenmaal weet wat je moet doen, hoe alles werkt met kaartjes reserveren en hoe je moet in- en uitchecken, gaat het natuurlijk prima.
De treinreis duurt 2 uurtjes en we kunnen direct inchecken in het hotel. Het is prachtig weer en we besluiten om meteen naar het Peace Park en Atomic Bomb museum te gaan. Plekken waar je natuurlijk geweest moet zijn.
We gaan er met een streetcar naar toe en dat is ook weer een ervaring erbij (je moet namelijk achterin instappen en op plaats van bestemming aan de voorkant uitstappen en dan pas betalen).
Ondanks dat de tram propvol zit, verloopt alles rustig en duwt er niemand.
Het wordt geen lange dag voor ons vandaag, want de vermoeidheid van de reis komt er nu uit. We hebben een dag later toch nog een hele dag in Nagasaki te besteden.
Onze tweede dag in Nagasaki beginnen we bij de Peace Memorial Hall.
Een prachtige herdenkingsplaats met precies op de plek waar de atoombom heeft ingeslagen. Er is veel met glas en lichtinval gewerkt waardoor het nog meer indruk maakt. Op de exacte plek van de inslag staat een zuil waarin alle namen opgeslagen liggen van de slachtoffer van de atoombom.
Na dit bezoek gaan we een drankje nuttigen bij de haven: Dejima wharf. Daarna richting Oura kathedraal en naar de Glover Gardens. Erg leuk om even door deze tuin te lopen.
‘s Avonds zitten we dan eindelijk te genieten van onze eerste sushi maaltijd om vervolgens naar Mount Inasi te gaan om van een spectaculair uitzicht op Nagasaki te genieten.
Bij aankomst blijkt de kabelbaan naar boven niet te werken ivm blikseminslag. Even balen natuurlijk en besluiten om naar Mount Nabekanmuri te gaan om toch de verlichte stad in het donker te zien. Daar worden we gelukkig beloond met een schitterend uitzicht over de stad.
We gaan op tijd slapen want een dag later reizen we verder naar Kumamoto.
 
Op weg naar Kumamoto zitten we dan voor de eerste keer in de bekende Shinkansen trein, de zogenaamde Bullet Train oftwel snelheidstrein.
Eenmaal aangekomen in Kumamoto gaan we met de taxi naar het hotel. Een heel mooi hotel gelegen midden in een overdekte winkelstraat. We laten ons het een en ander uitleggen en gaan meteen naar de Suizen-Ji tuin. Inmiddels is het zwaar bewolkt en moeten we ons ook voorbereiden op veel regen.
De Japanse tuin is geweldig ondanks de zware bewolking. We moeten nog schuilen voor een flinke bui maar dat mag de pret niet drukken.
‘s Avonds struinen we rond door blijkbaar de grootste overdekte winkelarcade van West Japan. Er wordt volop geflaneerd en veel mensen zijn mooi uitgedost. Het is natuurlijk vrijdag en het weekend is begonnen.
De tweede dag in Kumamoto gaan we naar Mount Aso en zijn enorm grote, nog steeds actieve krater. Eerst een 2 uur durend ritje met de bus, dan nog eens 30 minuten met de bus om echt bij de rand van de krater te komen.
Helaas hebben we geen helder weer, het is zwaarbewolkt, vochtig en het regent af en toe. Toch ziet het er tussen de bergen mysterieus uit met de laaghangende bewolking. Bij de krater zien we helaas niet het diepgroene water maar wel een enorme rookontwikkeling en je ruikt ook lichtjes de zwavelgeur.
 
Een dag later treinen we verder via Kokura naar Beppu.
Beppu staat bekend om zijn natuurlijke “onsen” oftewel warmwaterbronnen.
Beppu is omringd door bergen en overal zie je stoompluimen langs de bergkammen. Ons hotel heeft op het dak een Japanse badgelegenheid met water uit één van die onsen. Er hoort een heel badritueel bij en we maken er zelf ook gebruik van ( voor mannen en vrouwen gesplitst dus je gaat dit niet samen doen).
Het water is voor ons veel te warm dus lang genieten we niet van het badderen maar het is wel lekker om dit in de buitenlucht te doen.
We hebben in dit hotel een echte Japanse kamer, laag tafeltje en we slapen op futonbedjes. Op de kamer wordt het diner geserveerd en dat is uiteindelijk heel lekker!
We lopen ‘s middags nog wat rond in het centrum van de stad. Het is zondag en de winkels zijn gesloten. We lopen helemaal richting een kinderpretpark en maken daar gebruik van een kabelspoorbaan om honderden meters hoger van het uitzicht over Beppu te genieten. Je ziet daar ook duidelijk de stoompluimen van de onsen overal in de bergen.
 
We zijn maar één nachtje in Beppu gebleven en reizen dan via Kokura door naar Hiroshima.
Aangekomen op het station van Beppu blijken er veel treinen zijn uitgevallen door een stroomstoring….en dus ook onze trein. Verbaasd horen we ons aan dat het wel eens lang kan gaan duren.
We vragen of er een andere mogelijkheid is en er wordt ons verteld dat we eerst de bus naar Kokura kunnen nemen om daar vervolgens wel de trein te nemen. Dat is namelijk een shinkansen trein en die hebben geen last van een stroomstoring.
We wachten bijna 4 uur op die bus om dan te horen dat er geen plaats meer in de bus is. Tsja, er zijn natuurlijk meer reizigers die gestrand zijn dan wij alleen. We gaan terug naar het station (inmiddels is het dan al bijna 14 uur terwijl we al lang hadden kunnen rondlopen in Hiroshima) om te vragen of er geen andere mogelijkheid met de trein is. Dan maar ver omrijden want we willen toch echt wel ‘s avonds in Hiroshima zijn. Die mogelijkheid is er wel maar de komende uren zitten die treinen ook vol.
We ondernemen actie en gaan aan een taxichauffeur vragen wat ons de rit van 100km naar Kokura gaat kosten. Dat is natuurlijk een flinke duit maar als we niet wegkomen uit Beppu moeten we ook nog een hotelovernachting extra gaan nemen.
De knoop wordt doorgehakt en de taxichauffeur neemt de route zonder tolwegen en een dikke 2 uur later zijn we in Kokura. Een half uur later zitten we in de shinkansen trein richting Hiroshima. Godzijdank!
We checken om 19 uur in bij het hotel en genieten van een super sushi maaltijd in een restaurantje naast het hotel.
 
Aangezien we de eerste dag in Hiroshima gemist hebben, staat er heel wat op het programma op dag 2, haha.
We gaan om 9.30 uur op pad richting het Peace Memorial Park. Het is prachtig weer dus dat zit in ieder geval al mee.
Het park is net zoals in Nagasaki mooi aangelegd en op de plek waar op 6 augustus 1945 de atoombom insloeg staat de Peace Bell. Iedereen kan er de klok luiden voor wereldvrede en dat doen wij dus ook.
We lopen door naar A-Bomb Dome, een voormalig overheidsgebouw dat nog steeds als een ruïne na de atoombom is blijven staan. Inmiddels is het UNESCO Werelderfgoed.
Van hieruit gaan we met de tram naar het station en nemen daar de trein naar Miyajimamaguchiko om vervolgens op de ferry te stappen naar het eiland Miyajima.
Dit eiland staat bekend om zijn grote poort O-torii. Bij vloed staat de toren volledig in het water en bij eb helemaal droog. Het ziet er prachtig uit, ook het nabijgelegen kloostercomplex (met wederom veel oranje palen) en de grote oranje pagode. Een lust voor het oog en fantastisch om te fotograferen!
We lopen nog een rondje door het leuke winkelstraatje en nemen vervolgens de ferry terug naar het vaste land.
We gaan met de trein terug naar Hiroshima station en lopen van daaruit naar de bekende Shukkeien tuin. Heel anders dan de Japanse tuin die we in Kumamoto gezien hebben maar zeker ook prachtig om doorheen te wandelen. Entree is €2 dus daar hoef je het niet voor te laten.
De dag zit er zo ongeveer wel weer op en we gaan ons in het hotel opfrissen. We gaan naar de Hondori avenue (ook weer een overdekte winkelarcade) en belanden in het restaurantjes district: Nagarekawa-dori Avenue.
We eten er een heerlijk curry gerecht en gaan dan toch maar weer terug naar het hotel. De dag erna hebben we om 8.25 uur de trein naar Kobe!
 
We zijn om 10 uur al in Kobe en nadat we onze koffers hebben achtergelaten in het hotel nemen we vlakbij het hotel de Kobe City Loop (een soort hop on/hop off bus). Eerst een volledig rondje meegereden om een eerste indruk van de stad te krijgen.
Daarna stappen we in hartje centrum uit en flaneren wat door wederom overdekte winkelarcades. Eigenlijk wel heel handig als het zou regenen. We komen uiteindelijk ergens in een kelderverdieping uit waar allerlei eetstalletjes zijn. We besluiten om ergens aan te schuiven (er zijn geen tafels en stoelen maar je zit eigenlijk aan een soort bar op een krukje). We eten voor €5 per persoon en het water krijg je er gratis bij. En heerlijk gegeten!
Later in de middag belanden we in China town en van hieruit lopen we door naar de haven.
Het blijkt een prachtige omgeving te zijn. De Kobe tower ligt er en vele andere mooi verlichte gebouwen en objecten. Dus heerlijk om te fotograferen!
We eten er ook in de omgeving met een prachtig uitzicht op de omgeving van de haven.
De tweede dag in Kobe gaan we richting station en nemen daar in de buurt de kabelbaan naar de Herb Gardens boven op de berg. Eenmaal boven heb je een fantastisch zicht op Kobe maar aangezien het zwaar bewolkt is, lijkt het één grijze massa helaas. We lopen door de kruidentuinen en nemen later weer de kabelbaan naar beneden.
We gaan de stad in en lopen zo tegen café Brugge aan. Dat klinkt lekker bekend. We gaan naar binnen en lunchen er heerlijk onder het genot van een lekker Belgisch biertje.
We wandelen weer verder richting de bekende Ikuta Shrine die notabene naast ons hotel ligt. We hadden ons er niet zoveel van voorgesteld maar het is toch een mooie onderhouden en kleurrijke shrine.
‘s Avonds gaan we terug naar de haven van Kobe want dat is toch wel een hele leuke plek om de tijd door te brengen. We gaan nu ook de Kobe tower in om van een mooi uitzicht over Kobe te genieten.
Via Chinatown lopen we uiteindelijk weer terug naar het hotel.
 
Een dag later sjezen we met de Shinkansen trein in een half uur naar Kyoto. We zijn vroeg in het hotel en kunnen meteen op onze kamer, een prachtige kamer trouwens!
Het hotel ligt in de wijk Gion en dat blijkt de flaneerwijk van Kyoto te zijn. Overdag is het in de straatjes rondom het hotel rustig en ‘s avonds blijken er heel wat lekkere restaurantjes te zitten. We strijken de eerste avond meteen neer bij een sushi bar waar de koks recht voor je neus je bestelde sushi klaarmaken: heerlijk!
Na de maaltijd nemen we de metro en trein richting Fushimi Inari, de bekende oranje poorten waarvan er meer als 1000 achter elkaar liggen naar de shrine toe. In het hotel adviseren ze ons om het ‘s avonds te doen: minder mensen en het zou allemaal goed verlicht zijn.
Het is er inderdaad rustig maar alles is slecht verlicht waardoor foto’s maken al minder goed gaat. Daarbij regent het ook nog, dus we lopen een stukje onder de oranje Torii’s en gaan dan weer terug naar het hotel.
De tweede dag wordt helaas ook een bewolkte en grijze dag maar we gaan toch op weg naar de bekende Bamboo Grove. Een bamboe bos, waar je een stuk doorheen kunt wandelen. Een zeer gewilde plek bij toeristen dus we lopen er niet alleen helaas. Na de wandeling nuttigen we onze lunch daar en gaan vervolgens richting stad naar het Manga museum.
Het weer blijft triest (maar wel zeer warm dus ook benauwd) en we gaan met de metro/trein naar Lake Biwa om even de drukte van de stad te mijden. Maar door het slechte weer is hier ook niet veel te beleven. We gaan terug naar het hotel en gaan dan maar onze was doen in de wasserette. Want met deze vochtigheidsgraad gaan we snel door onze schone kleding heen.
‘s Avonds weer lekker terug naar de wijk Gion. Het is zaterdagavond dus er valt genoeg te bekijken!
Onze laatste dag in Kyoto beginnen we op het station. Mooi, groot station en je kunt er helemaal naar het dak. Even van het uitzicht genieten en daarna nemen we de bus naar het befaamde gouden paviljoen: Kinkakuji tempel. Nadat we de entree betaald hebben , loop je meteen richting het paviljoen. Het ziet er prachtig uit. Het is echt met bladgoud bekleed en de spiegeling in het water is schitterend.
Je kunt er bijna helemaal omheen lopen en dus genoeg foto’s maken. We lopen nog door de mooie tuinen en gaan weer met de bus terug naar het station.
Van daaruit lopen we naar To-ji, een 57m hoge pagode, voor ons uiteindelijk niet echt speciaal.
We hebben nog tijd over en besluiten om toch nog even terug te gaan naar Fushimi Inari om nog wat foto’s bij daglicht te kunnen maken van de vele oranje Torii’s. Het worden in ieder geval betere foto’s als in het donker en het lukt zelfs om foto’s te maken zonder mensen erop!
We sluiten de dag af met een heerlijk diner in de wijk Gion.
 
We reizen verder naar Kanazawa. Nadat we ingecheckt hebben, verkennen we de buurt rondom het hotel even en lopen dan door naar Kanazawa castle en de bijbehorende Kenroku-en tuinen. De tuinen zijn een oase van rust en het kasteel ziet er ook prachtig uit. Dit keer eens geen oranje/rode kleuren maar een redelijk wit kasteel. Het ziet apart uit.
De avond gebruiken we om ons voor te bereiden op de route van de komende 4 dagen autohuur.
 
We halen de auto op ( een toyota Vitz) en rijden voorzichtig weg uit Kanazawa. En links rijden dus, dat is sowieso even wennen. Al snel zijn we uit de drukte van de stad weg en rijden richting Wajima. Even ten oosten van Wajima liggen de rijstterrassen en als we eraan komen is het inderdaad wel een stop waard. De rijst wordt geoogst en het is leuk om te zien hoe dat gebeurt en hoe de rijst uiteindelijk te drogen wordt gehangen.
Qua weer zit het vandaag eens eindelijk mee: een bijna strakblauwe lucht.
We maken veel stops onderweg want er zijn veel “scenic views”.
Uiteindelijk zijn we nog op tijd bij het hotel om op het dak van de mooie zonsondergang te genieten.
De dag erna gaan we een ander gedeelte rijden van het schiereiland, rijden langs mooie kustlijnen, door leuke dorpjes, kunnen nog een paar keer de drone gebruiken en sluiten deze dag af met een 5km lange autorit over het strand van Ishikawa. Leuk om een keer te doen!
 
We reizen verder met de auto vanuit Kanazawa naar Shirikawago. We willen niet via de autosnelweg gaan maar rijden binnendoor. Zo komen we uit bij een stuwmeer en een dam. Mooi gebied in de bergen van Japan. Helaas kunnen we door werkzaamheden niet helemaal rond het meer rijden ,maar het lukt toch om via binnenwegen Shirakawago te bereiken.
Dit is een UNESCO dorp vanwege de unieke bouwstijl van de huizen. Het ziet er inderdaad mooi uit maar het regent pijpenstelen dus we wandelen er geen uren rond. Maar het is absoluut een fotogenieke plek.
We rijden verder naar Takayama en nemen nu wel de tolweg om er niet te laat aan te komen. Het is een weg met bijna alleen maar tunnels, waarvan de langste 11 kilometer!
De laatste dag met de huurauto zakken we zuidwaarts af in de Japanse alpen. Een druilerig dagje maar gelukkig geen stortbuien meer. De bewolking rondom de bergtoppen geven vaak een mysterieus beeld. We kunnen nog een aantal keren de drone gebruiken om vooral de rijstvelden vanuit de hoogte vast te leggen.
Voor de lunch komen we terecht in een leuke blokhut waar drank en voedsel met grote zorg voor ons wordt klaar gemaakt. Daarna rijden we op ons gemak terug naar Takayama en lopen eerst nog even de “Higashiyama Walking Course” (een straat vol met verschillende tempels en een oude begraafplaats) voordat we onze huurauto definitief gaan inleveren.
 
We gaan verder naar Matsumoto met de bus. Kaartjes zijn al gekocht en vroeg in de ochtend vertrekken we voor een 2,5 uur durende busrit. En wat voor een rit: we kijken de hele tijd naar prachtige natuur, mooie bergen, blauwe lucht (jaja, het is mooi weer) en kolkende rivieren. Annemie zit 2,5 uur met de neus tegen het raam gedrukt om maar niets te hoeven missen.
We kunnen meteen inchecken in het hotel en gaan de stad een beetje verkennen. We lopen naar het bekende Matsumoto castle en kunnen er prachtige foto’s maken. Door de omliggende vijver kunnen we leuk spelen met reflecties. We bekijken het kasteel ook nog van binnen en vanaf de bovenste verdieping hebben we een mooi zicht op de stad.
De tweede dag in Matsumoto staat helemaal in het teken van het nationaal park Kamikochi. Gisteren hebben we er al een beetje van gezien tijdens de busrit maar nu gaan we er doorheen wandelen.
Vanaf het treinstation gaan we eerst met Kamikochi lijn naar Shin-Shimashima station en van daaruit met de bus verder naar Kamikochi busterminal. Alles is zo goed geregeld in Japan dat je je nooit zorgen hoeft te maken of je de juiste trein of bus wel hebt.
We beginnen aan onze hike langs de mooie groen ogende rivier en met de strakblauwe lucht en mooie bergen ziet dit er allemaal fantastisch uit!
Het lukt zelfs nog om een aantal keren de drone te gebruiken.
 
De laatste week is inmiddels aangebroken en we reizen verder naar Kawaguchiko, één van de plekken om Mount Fuji te aanschouwen. Eerst gaan we met de trein naar Otsuki om van hieruit over te stappen op de Fujikyu treinlijn. Een mooi ingericht treintje dat ons in een uurtje naar Kawaguchiko zal brengen. Onderweg wordt vaart geminderd en de hostess aan boord komt persoonlijk vertellen dat er zometeen een blik op Mount Fuji zal komen. Helaas hangt de berg helemaal in de wolken en zien we niets.
We checken in bij het hotel dat aan een meer ligt en gaan aan de wandel. We lunchen ergens en nemen dan de kabelbaan naar boven om ons geluk nog eens te beproeven met Mount Fuji. En warempel….als we boven zijn (op 1100 meter) laat de top van de berg (op 3776 meter) zich in de verte even zien. Weliswaar met een wolkensluier eromheen maar dat maakt het een beetje mysterieus. De zon komt met een aantal stralen door de wolken heen en zorgt zo toch nog voor mooie plaatjes.
Tijdens onze tweede dag bij Mt. Fuji regent het de hele dag pijpenstelen. We besluiten om toch het geplande programma af te werken.
We gaan naar het station en kopen daar een retourticket om met de bus naar het “vijfde station” op Mt. Fuji te komen. Dit is op een hoogte van 2300 meter. Hoger kun je alleen komen door te hiken/klimmen.
Maar aangezien de regen met bakken uit de hemel valt, wordt er door ons in ieder geval niet veel gewandeld. Op een gegeven moment is dan toch even de top van de berg weer even in beeld en iedereen begint fanatiek te fotograferen en te filmen.
Een uur later zitten we weer in de bus naar beneden en lunchen even op het station.
We nemen daar vervolgens weer de trein naar Shimoyoshida (ritje van een kwartier) om van daaruit te wandelen en 398 (!) trappen te overbruggen om bij de oh zo bekende Chureito pagode te komen. De prachtige foto’s op internet van deze pagode met op de achtergrond Mt. Fuji worden hier genomen.
Maar aangezien het nog steeds enorm regent zien we alleen de pagode natuurlijk.
Één voordeel heeft deze regenachtige dag: we zijn bijna helemaal alleen bij dé attractie van Kawaguchiko. Normaal is het hier vreselijk druk.
We dalen de 398 trappen weer af en voordat we de trein instappen zijn we toch redelijk nat van al die regen, ondanks regenjasje en paraplu.
Maar al met al was het toch een bijzondere dag!
 
We verlaten Kawaguchiko om naar onze laatste bestemming te gaan: TOKYO !!
En daar komt wel even een andere drukte op ons af in het grote station Shinjuku waar we met de trein aankomen. We nemen de metro/trein naar Shimbashi en staan daar heerlijk tussen de Japanners ingepropt met onze koffers en rugzakken. Maar we redden het tot aan het hotel en na het inchecken begint de ontdekkingstocht door Tokyo.
We kopen een 3-daagse metrokaart voor €12,50 en vanwege de regen beginnen we maar in één van de twee Hardrock café’s die Tokyo heeft. Deze wijk heet Roppongi en we eten er die avond nog heerlijke sushi.
Een dag later beginnen we bij de bekende vismarkt Tsjukije. Het is er een drukke bedoening en al vroeg in de ochtend wordt er vanalles gegeten: hersenen van een krab in een schelp, octopussen aan een stokje, maar ook heerlijke verse sushi.
Daarna wandelen we even door naar de ernaast gelegen Hama Rikyu Gardens.
Van daaruit verder naar het bekende kruispunt Shibuya. Massa’s voetgangers steken als mieren tegelijkertijd over. We bekijken het eerst vanuit een Starbucks op de 2e verdieping maar gaan later naar het dak van het ernaast gelegen warenhuis en dit is gratis. Hier staan we dan op de 8ste verdieping en dan ziet het er nog leuker uit als honderden mensen beginnen over te steken (in Japan heb je ook diagonale zebrapaden). We wandelen nog wat door deze buurt en het is er behoorlijk levendig.
‘s Avonds gaan we naar Kabukicho in de wijk Shinjuku, “een stad in een stad” wordt het genoemd. De mond valt open als we het dan eindelijk gevonden hebben, wat een verlichting en neon reclames. Het is geweldig om er rond te lopen en alles in je op te nemen. Het is vele malen groter als Times Square.
 
De derde dag in Tokyo is er eentje met een strakblauwe lucht. Dus meteen naar de uitkijktoren Skytree tower. Mooie toren met 2 verdiepingen waar je een kijkje kunt nemen (eerste verdieping op 345m hoogte en na bijbetaling kun je naar de 2e verdieping op 450m hoogte). Het zicht is helder en kunnen zelfs het topje van Mount Fuji zien.
We hebben nog meer zin in moderne architectuur en gaan naar Tokyo International Forum. Het is een glazen gebouw in ellips vorm en je kunt er gewoon naar binnen en zelfs naar de bovenste verdiepingen. Dus erg leuk om te fotograferen.
‘s Avonds gaan we met de monorail naar het “eiland” Odaiba, weer een stad op zichzelf en zorgen dat we er tegen zonsondergang zijn. Vanaf de promenade heb je een prachtig zicht op de Rainbow bridge en de skyline van Tokyo. Er staat zelfs een vrijheidsbeeld!
We krijgen hier makkelijk de hele avond om en vinden een heerlijk Mexicaans restaurant.
 
De vierde en laatste dag in Tokyo (en tevens laatste dag van onze vakantie) beginnen we in de jongerenwijk Harakuja. In deze wijk komen op zondag de cosplay girls en boys bij elkaar. Het is weliswaar zaterdag maar we hopen er toch een paar te spotten, maar helaas. Het weer wordt dramatisch qua regen en we zijn zelfs genoodzaakt om een grotere paraplu te kopen. Maar weer of geen weer….in de straten lopen zoveel mensen met een paraplu dat je alleen maar paraplu’s op en neer ziet bewegen.
Om even droog te zitten gaan we naar het tweede Hardrock cafe dat Tokyo heeft en dat ligt gewoon in een station. We lunchen er en blijven er een tijd zitten.
Als het begint te schemeren gaan we naar de belangrijkste tempel in Tokyo: Senso-ji. Deze tempel en bijbehorende pagode zijn ‘s avonds mooi verlicht en dat levert weer een paar mooie plaatjes op.
We sluiten onze vakantie af met een sushi maaltijd op de vismarkt Tsukije en gaan moe maar voldaan naar het hotel.
De koffers worden ingepakt en gaan op tijd slapen.
 
Op zondag 30 september gaan we met de trein naar Narita airport en hebben vervolgens een 12 uur durende non-stop vlucht naar Amsterdam.
Wat hebben we genoten van Japan!
Nog nooit eerder zo’n georganiseerd, gestructureerd, netjes en schoon land meegemaakt!
Prachtige natuur, mooie steden, beleefde mensen en heerlijk eten.
Wij kunnen het iedereen aanraden!
 
 
 
Bijzonderheden:
 • Japan is een cash geld land….dus er wordt nauwelijks gepind of een creditcard gebruikt. Je moet dus echt genoeg cash geld bij je hebben, we bedoelen dan Yen’s de Japanse munt, geld omwisselen kan ook maar gaat wat moeilijker.
 • er zijn nauwelijks publieke prullenbakken: in Japan ruimt echt iedereen zijn eigen rotzooi/afval op, dus thuis! Een leeg plastic zakje neem je mee naar huis en daar kan het bij het afval. Je ziet ook nergens iets liggen, niet in de metro, tram, trein of op stoepen en straten. Als je in de trein koffie besteld, dan krijg je meteen een plastic zakje erbij zodat je je bekertje en rest van het afval mee kunt nemen
 • in Japan rijden ze links. Maar heel veel dingen gebeuren andersom. Bijvoorbeeld, je stapt in een tram achterin en als je eruit moet doe je dat aan de voorkant en dan betaal je cash aan de chauffeur
 • mannen lopen bijna allemaal met een handtas. En dan niet het hele vrouwelijke model maar in de grote van een aktentas maar wel met hengsels. En die hangt dan over hun schouder of aan de onderarm die gebogen omhoog staat (en dat ziet dan wel weer heel vrouwelijk uit)
 • de fijne frisse gastendoekjes (soms koud, soms warm) die je overal in de horeca krijgt als je iets bestelt. Uiteraard om je handen schoon te maken
 • wij hebben geen rotondes gezien in Japan. Wat het links rijden natuurlijk wel een beetje makkelijker maakt
 • met de huurauto 760km gereden
 • alles in Japan is afgestemd op kleine en smalle mensen. Dus de meeste wasbakken hangen erg laag. We eten vaak aan tafeltjes die bij ons op basisscholen staan
 • het lijkt wel of het hele land spic en span is. Alles is schoon, glimt en ruikt fris
 • ook overal schone openbare toiletten waar je niet voor hoeft te betalen. En dan zijn dat ook nog toiletten met allerlei mogelijkheden tot sproeien
 • de rust in de treinen. Er mag niet gebeld worden, daar is een apart hokje voor bij de toiletten. Je mag de telefoon wel gebruiken maar wel in stille modus
 • En in totaal hebben we 258 km gelopen !