Reisverhaal Andalusië:

Op 7 juni 2015 vlogen we vanaf Eindhoven richting Malaga. Eindelijk de reis naar Andalusië waar al lang over gesproken werd.
Tijdens de voorbereidingen hebben we besloten om op 5 verschillende plaatsen te verblijven:
Motril (4 nachten) Cordoba (2 nachten), Sevilla (3 nachten), Vejer de la Frontera (5 nachten) en Alhaurin del Grande (5 nachten). We gaan dus in 19 dagen een rondje tegen de klok in rijden. Buiten Cordoba en Sevilla zijn de logeerplaatsen zodanig uitgezocht dat het hele gebied eromheen goed te verkennen is in de tijd dat we er zijn.

Bij het vliegveld meteen onze huurauto opgehaald en een uurtje later checken we in in ons hotel.
De omgeving wordt verkend en ’s avonds gaan we nog even naar Salobreña. We worden meteen verrast door het lekkere en goedkope eten en drinken.

Dag 2 gaan we de “witte dorpen” route rijden en komen zo in Frigiliana, Colmenar, Riogordo en uiteindelijk Comares. Deze laatste plaats ligt als een arendsnest hoog boven op een rots op 685m hoogte. Van hieruit hebben we een prachtig uitzicht op de omringende bergen en op de Middellandse zee in de verte.de-la-frontera-1
Alle plaatsjes hebben leuke en steile straatjes die zeer fotogeniek zijn.
Vanuit Comares rijden we richting kust naar de bekende badplaats Nerja. We willen het “balkon van Europa” zien en uiteindelijk zoeken we het eettentje van de Sittardse Paulien op: Esquina Pauliena. Heerlijk gegeten trouwens!

Op dag 3 staat het bekende Alhambra in Granada op het programma. De toegangskaarten zijn al in april online besteld en we hebben gekozen voor de middagentree (vanaf 14 uur). Er worden dagelijks 8400 (!!!) mensen toegelaten.alhambra
We rijden in de ochtend naar Granada, parkeren de auto bij het Alhambra en nemen van daaruit eerst een taxi naar de stad. We brengen daar een paar uurtjes door ( leuke en schone stad overigens) en nemen de taxi weer terug naar het Alhambra.
We wandelen door de tuinen (Generalife) , de Medina citadel en uiteindelijk het Nazaries paleis.

Dag 4 staat in het teken van de Sierra Nevada. We hebben een route uitgestippeld door Alpujarras. De eerste stop wordt het dorpje Lanjarón. Verrassend leuk en pittoresk, met verrassende steegjes en pleintjes. Het verbaast ons dat er nog zoveel mensen ver weg (en hoog) in de bergen wonen. We gaan verder naar Órgiva en gaan van daaruit aan de noordelijke, panoramische route beginnen. Het dorpje Pampaneira is lieflijk mooi en schoon. Vervolgens door naar het doel van deze trip, het hoogst gelegen Spaanse dorp Trevelez (op 1476m hoogte). Door de hoogte is deze omgeving perfect om hammen te drogen en is daarom dé specialiteit van deze regio. We gaan verder met de zuidelijke route terug naar de kust en wederom zien we mooie vergezichten en op deze route is er vaker plek om te parkeren en een foto te maken.
Een prachtige dag gehad met strakblauwe lucht!

We verlaten Motril en rijden vanaf Granada nog 150km binnendoor richting Córdoba. Dit is de olijfroute…..bijna 150km lang olijfbomen aan weerszijden zo ver als je kunt kijken.DSC_4860
Córdoba heeft een heel overzichtelijk centrum en het is er heerlijk ronddwalen door alle steegjes rondom de Mezquita (de moskee met precies in het midden een kathedraal). De steegjes lijken net één grote bazaar, met veel eettentjes, café’s en bijbehorende patio’s.
De Mezquita gaan we natuurlijk ook bekijken, het is een mooi bouwwerk met enorm veel zuilen maar het blijft vreemd om precies in het midden een kathedraal te zien.

Vanuit Cordoba gaan we naar Sevilla maar besluiten om dit niet via de autosnelweg te doen.
We rijden via Almodovar del Rio, Palma del Rio, Lora del Rio naar Carmona. In Carmona lopen we door het centrum, lunchen ergens en gaan daarna op weg naar Sevilla.

Sevilla blijkt een prachtige stad te zijn met en we zijn sowieso onder de indruk van Plaza España. Mooi plein met veel kleur ingericht en dus heel leuk om te fotograferen. De bekende kathedraal is zowel van buiten als van binnen mooi om te bekijken. We beklimmen de Giralda toren van de kathedraal en lopen door de wijk Santa Cruz, vol met barretjes, eettentjes en winkeltjes.
Uiteraard wordt de Metropol Parasol bezocht, alweer een leuk project om te fotograferen en we maken nog een boottochtje over de rivier Guadalquivir.

Daarna door naar Vejer de la Frontera, een plaatsje 10km uit de kust aan de Atlantische oceaan.
Onderweg maken we een tussenstop bij het plaatsje El Rocio. Leuk authentiek bedevaarts dorpje met zelfs nog zandwegen.CADiz
Vanuit Vejer de la Frontera bezoeken we oa Tarifa (tevens de havenplaats richting Tanger in Marokko), Punta Paloma (hét strand voor kite- en windsurfen) en Zahara de los Atunes (lange en brede stranden in een mooi stadje met veel eettentjes en barretjes).
Cadiz is zeker een bezoek waard. Enorme promenade (ong 4 km lang) aan het strand en het oude gedeelte van de stad is heel sfeervol met mooie pleintjes en straatjes.
Vejer de la Frontera is zelf een klein bergdorpje met verschillende restaurantjes in de smalle, gezellige straatjes.
We gaan ook 1 dag naar Tanger in Marokko. We doen dit via een georganiseerde groepstour en kunnen dus even proeven aan de sfeer van Marokko. We bezoeken diverse toeristische plekjes, maar ook de bazaar, medina en de kazbah en we nuttigen een authentieke Marokkaanse lunch.
Hoewel de afstand maar 14km is tussen deze 2 landen is er een hemelsbreed verschil in cultuur!

We verlaten het Andalusië aan de Atlantische oceaan en rijden naar onze laatste pitstop: Alhaurin El Grande, 40km ten westen van Malaga en dus aan de Middellandse zee.
We maken een tussenstop bij Marbella, lopen hier even over de promenade aan de kust en verlaten dan gauw weer deze toeristische massa. Vanuit Marbella zitten we meteen weer in de bergen richting Elhaurin El Grande.

Alhaurin El Grande ligt in een prachtige omgeving in de Sierra de las Nieves. We gaan uiteraard een dag naar Ronda en doen dit via de fantastische route Coin-Alozaina-Yunquera-El Burgo.Ronda     Op sommige delen van deze route lijkt het wel alsof we door een park in West-Amerika rijden.
Ronda is een bijzonder mooie plaats met als trekpleister de Puente Nuevo, de bekende brug over de diepe kloof. Het is 35gr en nemen toch de moeite om af te dalen naar de bodem van de kloof om zo de beste foto van de brug te kunnen nemen. Afdalen gaat goed maar weer naar boven bij 35gr en een brandende zon gaat in een ander tempo……..
Maar het is zeker de moeite waard!

We maken nog andere, grote route : 352 km, 7 uur gereden !
We rijden van Alhaurin naar Juzcar (smurfendorp) – Benaojan – Grazalema – Villaluenga del Rosario – Benaocaz – Ubrique – El Bosque – Puerto de las Palomas – Zahara – Alhaurin el Grande!
De eerste stop is Juzcar , sinds 2011 bekend als het smurfendorp. Vanwege de filmopname juzcar“Smurfs” zijn alle huizen in het dorp blauw geverfd. Na de opnames wilde de filmmaatschappij de huizen weer wit verven maar de bewoners wilden ze blauw laten in de hoop dat het dorp zo toeristen zou trekken. Maar je moet er wel een slingerachtige, mooie bergroute voor over hebben om er te komen. Maar het is de moeite waard en het levert leuke plaatjes op.
We kunnen niet in ieder dorpje stoppen, want we weten dat de hele route dan nog meer tijd gaat kosten.
We lunchen in Grazalema, een leuk bergdorpje met een klein pleintje tussen twee kerken en hier is genoeg keuze uit verschillende restaurantjes.

Vanuit Alhaurin gaan we ook nog naar Fuengirola, een bekende badplaats aan de kust. Leuk om even te bekijken maar het is precies hetzelfde als Marbella.
’s Avonds bezoeken we 3x het nabij gelegen bergdorp Mijas, leuk centrum, stierenvechtersarena, heel veel restaurantjes en barretjes en toeristisch op een leuke manier! En alweer mooie straatjes die een wandeling waard zijn.

Onze laatste dag in Andalusië wordt een luierdag aan het zwembad.
We kunnen de reis eens even evalueren:DSC_5003
– Andalusië is prachtig, zowel de steden, natuur, bergen en de kust (vooral aan de Atlantische oceaan)
– heerlijk om doorheen te rijden (vrij rustige wegen)
– super eten en drinken…..en ook nog eens betaalbaar
– temperatuur in juni is redelijk goed te doen. Er is over het algemeen veel wind
– we hebben 2750km afgelegd in 19 dagen tijd

We vliegen in 2,5 uur vanaf Malaga terug naar Eindhoven en deze mooie reis zit er weer op!