Op 14 januari 2006 beginnen we aan ons 3 weekse reis door Vietnam. We zullen in het zuiden beginnen en eindigen in het noorden. Het is een georganiseerde groepsreis van Fox.
De dag voor vertrek wordt er nog een filmcamera aangeschaft, dus dit wordt onze eerste vakantie waar niet alleen foto’s gemaakt worden maar ook een film.

Als we aankomen in het hotel in Saigon , krijgen we even tijd om ons te settelen op de hotelkamer maar daarna beginnen we meteen aan een stadsrondrit. De bus gaat na een tijdje weer richting hotel en wij vragen meteen of ze ons kunnen droppen in het centrum. We hebben nog een hele middag en slapen kunnen we ’s nachts.xe_buyt_saigon_wikipedia
Zo kunnen we even op eigen gelegenheid de stad verkennen en leuke marktjes bezoeken en zeker de bekende Dhong Koi street, de belangrijkste winkelstraat van Saigon (vroeger Ho Chi Minh stad).
’s Avonds hebben we in het hotel een welkomstdiner.
Saigon noemen ze ook wel het “Parijs van de Oriënt”, vanwege de schitterende Frans-koloniale gebouwen, boulevards en de imposante Notre Dame kathedraal.
We gaan ook naar het bekende museum waar alles omtrent de Vietnam oorlog te zien is. We worden geconfronteerd met foto’s en beelden van mismaakte mensen, allemaal tgv de gebruikte napalm. De oorlog heeft een complete generatie uit dit volk weggeveegd.
Uiteraard is er ook een Chinatown.

Vanuit Saigon bezoeken we de wereldberoemde Cu Chi tunnels, een gigantisch ondergronds tunnelnetwerk van de Vietcong. Er is een mogelijkheid om als toerist ook door zo’n tunnel te lopen (ca 25m) en we besluiten om dat te doen. Gebogen lopen we door een donkere tunnel met in gedachte dat een gemiddeld zwembad ook 25m lang is, dus je moet er eigenlijk zo doorheen zijn. Ze hebben deze tunnel ook nog iets verhoogd voor de toeristen. In werkelijkheid zijn de echte tunnels smaller en lager….pfffff. Uiteindelijk blij als we weer daglicht zien.

We gaan naar de Mekong Delta, ook wel de “rijstkom van Azië” genoemd. In de waterstad Cai Be stappen we in een bootje en varen over de Mekong naar een rijstnoedelfabriekje.    Mekong_delta_cruise2                     We varen verder via grachten naar Vinh Long, overal zijn drijvende markten met een enorme activiteit.

Verder naar Phan Thiêt, een leuke vissersplaats aan de Zuid-Chinese zee met prachtige ongerepte stranden en exotische palmbomen. We blijven hier lekker 2 nachten! Dit plaatsje is bekend om zijn vissaus….en als we dat gaan bekijken is dat goed te ruiken!
Uiteraard gaan we ook naar Mui Ne, bekend om zijn mooie zandduinen, een indrukwekkend natuurverschijnsel bij zonsondergang.

Van daaruit naar Nha Trang, naar het vissersdorpje Lang Chai , bekend om zijn gekleurde vissersbootjes. Zelf gaan we “varen” (eerder dobberen) op de “Thuyen Thung”, de bekende ronde vissersbootjes van Vietnam.

Via Qui Nhon rijden we naar één van de leukste plaatsen van Vietnam: Hoi An. We maken eenCina beachstadswandeling door dit 17de eeuwse stadje en slenteren langs oude theehuizen en
kruidenwinkels en maken foto’s bij de bekende rode Japanse brug.
We gaan verder naar Hué en onderweg stoppen we bij het beroemde China Beach in Danang, surfparadijs van de Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnam oorlog.
In Hué maken we een boottocht over de Parfum-rivier (helaas doet de naam de rivier geen eer aan….) en bekijken de Thien Mu pagode. We bezoeken de Verboden Stad met keizerlijke paleizen, tempels en lotus vijvers.

Vanuit Hué rijden we naar Dong Hoi en passeren de vroegere grens tussen Noord en Zuid Vietnam. In Dong Hoi liggen de indrukwekkende Phong Nha grotten , geregistreerd als werelderfgoed. En wederom maken we een boottochtje de grotten in. Er is een uniek grottenstelsel, onderling verbonden door een ondergrondse rivier en ooit door de Vietcong gebruikt als wapendepot.
We hebben in Dong Hoi een schitterend hotel waar we die avond ook nog het Chinese Nieuwjaar gaan vieren.

Vanuit Dong Hoi richting Vinh , dit gebied wordt ook wel “Halong Bay on land” genoemd. Uit de zee van rijstvelden rijzen enorme kalkbergen op. Per sampan varen we door dit adembenemende landschap, langs de rijstvelden en enorme rotswanden. We vervolgen de tocht naar Hanoi, waar we 3 nachten zullen verblijven.

Hanoi is de fascinerende hoofdstad van Vietnam. We maken een stadstour en krijgen ook vrije tijd om zelf de stad te verkennen.Hanoi-Ho-Chi-Minh-mausoleum-Hoangvantoanajc
Één van de indrukwekkendste bezoekjes in deze stad is het mausoleum van Ho Chi Minh. We lopen langs zijn gebalsemde lichaam en wandelen door het park.
Op het programma staat ook nog een voorstelling van een waterpoppentheater, een attractie uit het noorden van Vietnam.
De laatste dag wordt meteen de allermooiste en relaxte dag van de vakantie. We hebben prachtig weer en we gaan de hele dag varen op een mooie boot in de beroemde Halong Bay. We glijden door het rustige water, genietend van de zon en van het uitzicht: uit de zee oprijzende krijtrotsen. Het is er doodstil, dus extra genieten. Dan nog genieten van een overheerlijke lunch met verse vis en de vakantie komt dan toch echt tot een einde!

Halong-Bay-Vietnam_Viator

Nog een paar laatste opmerkingen:

in de grote steden is het een lust om naar het verkeer te kijken, zeker niet om er zelf aan deel te nemen. Het is een gekrioel van fietsers, brommertjes, auto’s etc. Bijna geen verkeersregels maar meestal gaat alles goed. Brommers en fietsen worden net zo volgeladen als menige aanhangwagen wat leuke beelden oplevert
het eten is subliem in Vietnam. Alles heerlijk bereid, vaak veel vis en garnalen voor de liefhebbers maar de vleesliefhebbers en vegetariers komen zeker ook aan hun trekken voor een goedkope prijs!
de inwoners van Vietnam zijn bijzonder aardig en zeer hardwerkend
tijdens de reis hebben we een bezoek gebracht aan het dorpje My Lai. Dit dorp is door een verkeerd rapport in de oorlog ten prooi gevallen aan een bloedbad. Volgens het rapport zouden er zich Vietcong-guerilla’s schuilhouden maar ondertussen worden bijna alle dorpsbewoners (inclusief vrouwen, kinderen en baby’s) doodgeschoten: 504 mensen! We bezoeken dit dorp waar je de tragedie van 16 maart 1968 nog goed kan voelen. We bekijken daar een documentaire van Brandpunt en we hebben daarna allemaal even de tijd nodig om het te verwerken. Een zeer indrukwekkende dag dus!