Leizpig, Praag en Weimar

We gaan voor de tweede keer Leipzig bezoeken, niet speciaal vanwege de stad maar vanwege het Wave Gothic Treffen dat ieder jaar met Pinksteren plaatsvindt.

Vier jaar geleden kwamen na ons bezoek aan Dresden ook met Pinksteren terecht in Leipzig. Tot onze verbazing toendertijd kleurde de stad helemaal zwart voor het naderende Gothic festival en de mooiste creaties (qua kleding, kapsels, make-up, accessoires etc) flaneerden door de stad. We hebben onze ogen dus uitgekeken!wgt02

We hebben altijd gezegd dat we nog eens terug zouden keren naar Leipzig om vooral veel foto’s te kunnen maken en zelf eens voor een gedeelte op te gaan in dit aparte wereldje.

Zo gezegd, zo gedaan: Pinksteren 2016 zijn we dus weer gegaan, hotel al een half jaar vantevoren geboekt, festival kaartjes besteld en aangepaste zwarte kleding in het koffer (want in een spijkerbroek val je op!).

Donderdag 12 mei 2016 vertrekken we met de auto naar Leipzig en checken rond 15.30 uur in in het hotel. Meteen richting Hauptbahnhof gegaan want daar is de plek waar je je gekochte festival kaartje kan gaan inruilen voor een polsbandje. We wisten al van 4 jaar geleden dat er een enorme zwarte rij stond en zo was het nu ook. Welgeteld 2 uur in de rij gestaan en als je eenmaal je polsbandje hebt, kun je onbeperkt van het openbaar vervoer gebruik maken en alle festival activiteiten bezoeken. Want de activiteiten liggen veel buiten het centrum, of in openbare parken of in bekende bars/café’s. Uiteraard krijg je een heel uitgebreid schema waar wat te doen is en de app op je smartphone wordt een paar keer per dag bijgewerkt om zo je eigen planning voor dit festival te kunnen maken.

Omdat dit jaar het festival voor de 25ste keer gehouden wordt, zijn er extra festiviteiten. Één daarvan vindt al meteen op donderdagavond plaats en wel de grote opening in pretpark Belantis, zo’n 20km ten zuiden van Leipzig.wgt01

Vanaf het station rijden er pendelbussen tot ’s ochtends 6 uur (!!) heen en weer. Tot 00.00 uur zijn alle attracties geopend en vanaf 00.00 uur beginnen bekende DJ’s (in deze scene) hun plaatjes te draaien in de feesttent in het park.

Na het mooie vuurwerk besluiten we om ook even de sfeer te proeven in de tent. De muziek valt ons zeker niet tegen en ik moet wennen aan de aparte dansstijl die deze mensen gebruiken.

Voor ons wordt het geen nachtwerk en ergens rond 1 uur gaan we met de pendelbus terug naar het station om van daaruit weer met de tram naar het hotel te gaan.

Vrijdag 13 mei wordt een Victoriaans dagje. Cor heeft een “photo-akkreditierung” weten te bemachtigen voor “das Viktorianisches Village” en we moeten ons daar rond 11 uur melden.

Het wordt een mooie dag met vele mooie en kleurrijke creaties.wgt03

Op enig moment zijn we klaar bij de Victoriaanse happening en besluiten om naar het Agra-terrein te gaan. De plek waar de echte gothic mensen elkaar op zoeken, enorme beurshallen gebruikt worden als concerthallen en/of hallen met ongelooflijk veel verkoopstands.

We kijken onze ogen uit. Hier is fotograferen toch net weer iets anders als bij de Victoriaanse types die over het algemeen wel graag voor de camera staan. Zolang je het maar even met ze overlegt, willen sommigen toch wel op de foto.

’s Avonds bezoeken we een concert en daarna nog even in een andere ruimte naar een DJ geluisterd. Het wordt erg laat voordat we met de speciale nachtbus weer bij het hotel zijn.

Vervoer is trouwens weg goed geregeld tijdens dit festival. Je staat nooit lang op een tram of bus te wachten en meestal heb je ook nog een zitplaats, zo regelmatig rijden ze!

Op zaterdag 14 mei gaan we ’s middags naar de Steampunk Picknick in de Palmengarten. Weer heel anders in vergelijking met de Victoriaanse en/of gothic stroming, maar ook hier maakt de creativiteit van de mensen er een mooi spektakel van.wgt04

’s Avonds gaan we eerst eens kijken waar het “Heidnisches Dorf” is omdat we daar zondag wat meer tijd willen besteden. Er hangt een leuke sfeer, uiteraard weer veel stands met eten/drinken en merchandise en muziekoptredens. Maar het is donker en gaan dus zondagmorgen terug om alles goed te bekijken.

Maar die Pinksterzondag is het erg koud (6 graden…..), dus de sfeer zit er zo rond 12 uur nog niet echt in. We realiseren ons ook dat veel bezoekers natuurlijk tot diep in de nacht doorgaan met feesten en pas weer in de middaguren actief zullen worden.

Het Heidnisches Dorf is voornamelijk een locatie waar je je in de Middeleeuwen waant en weer heel andere types rondlopen. Dus de echte gothic mensen kom je hier niet tegen.

We besluiten om naar het nabij gelegen Agra-Gelände te gaan waar we wel weer de gothic mensen zullen zien. Je komt gewoon niet uitgekeken op hun uitdossing, haar, make-up , accessoires, fantasie etc.

Maar door de kou hebben ze meer kleren (of een jas aan ) dan dat ze normaal doen. Dus het extravagante zien we nu niet zo snel.

Al met al blijft het één van de leukere locaties van dit evenement en we bezoeken ’s avonds nog 2 bands op het terrein en dan zit het Wave-Gotik-Treffen in Leipzig voor ons erop.

Het duurt weliswaar t/m Pinkstermaandag , maar die dag reizen we door naar Praag.

We vertrekken 16 mei naar Praag en na een rit van zo’n 2,5 uur komen we aan in hartje Praag bij ons mooie hotel.

Meteen inchecken, OV kaartje kopen voor de komende 3 dagen en Praag gaan verkennen.

We beginnen bij de bekende Karelsbrug en aan beide kanten van de brug is het een ontzettend mooi gebied om doorheen te flaneren. Mooi gebouwen, onderhouden straatjes en pleinen, leuke winkeltjes en heel, heel veel toeristen!praag

Praag blijkt een HardRock cafe te hebben en ’s avonds nuttigen we daar onze maaltijd.

Op onze tweede dag in Praag sluiten 2 vrienden aan en samen gaan we verder op pad. Van een toeristische ontdekking komt het die dag niet echt maar het is wel reuzegezellig in diverse kroegen en café’s, haha.

’s Avonds belanden we in een Praagse huiskamer die dienst doet als restaurant en eigenaarskoppel doet z’n best om ons van een heerlijke maaltijd te voorzien.

Daarna willen we graag naar één van de oudste kroegen van Praag, U Fleku (ligt een stukje buiten het centrum) maar eenmaal daar aangekomen blijkt er een besloten avond te zijn. Dan maar een straatje verderop in een kelderkroeg kruipen waar de lokale bevolking ook z’n pilsje drinkt. Het is in ieder geval beduidend goedkoper als in hartje centrum van Praag.

Een dag later beginnen we ons toeristisch dagje bij de Praagse Burcht. De omliggende tuinen en de St. Vituskathedraal worden bezocht maar het is een drukte van jewelste hier.

Aan de achterkant van de burcht kun je aan een leuke afdaling richting het centrum beginnen. Je loopt door pittoreske straatjes en komt uiteindelijk weer terecht bij de Karelsbrug.

’s Avonds proberen we bij het bekende cafe/restaurant U Fleku iets te gaan eten maar we vinden het te massaal en komen daarna bij het restaurant ernaast terecht: Svejk Restaurant U Karla. Heerlijk gegeten, genoeg drank genuttigd en alles voor een goede prijs!

We verlaten Praag en reizen door naar Weimar.

De eerste dag verkennen we dit leuke plaatsje en de laatste dag van de vakantie bezoeken we in de ochtend het concentratiekamp Buchenwald.buchenwald

Uiteraard zeer indrukwekkend en gelukkig niet al te veel toeristen op dat moment aanwezig. Met audioguide lopen we over het hele terrein en bezoeken ook de expositie met veel foto’s en materialen/gebruiksvoorwerpen.

’s Middags rijden we naar Erfuhrt en genieten op terrasjes nog van onze laatste vakantiedag. Het is een leuke plaats die bekend staat om zijn grote Dom.

We sluiten af bij een Mexicaans restaurant in Weimar en rijden zaterdag 21 mei weer naar Einighausen.

We hebben er 1700km op zitten!