In het najaar van 2000 zijn we naar Sri Lanka geweest. We zijn geland in Columbo en van daaruit zijn we naar ons verblijf in Negombo gebracht waar we 2 weken zijn geweest. Van daaruit hebben   we verschillende tripjes gedaan, en ook een 2 daagse rondreis door het zuiden van Sri Lanka. Helaas konden we niet naar het noorden in verband met problemen met de Tamil Tijgers.  Sri-Lanka-GenSLTBlib348-tea-country16-Dec-2010srilanka.teacountryN           We hebben vele leuke markjes gezien als ook een ” Spice Garden”  waar we uitleg kregen over wat er allemaal groeit.En natuurlijk zijn we ook naar een theeplantage geweest, waar we de hele fabricage van de thee struik tot de echte thee te zien kregen. Ook zijn we in en batik fabriekje geweest, en zijn we naar een dakpannen fabriek gegaan, waar ze op een heel primitieve manier nog dakpannen maakten, maar deze waren wel gewild over de hele wereld.                                   We hebben de plaatsen Kandy en Columbo bezocht, en onderweg nog een botanische tuin aangedaan. Een boottocht over de rivier mocht ook niet ontbreken en onderweg hebben we nog aangelegd bij een plekje waar illegaal alcohol gestookt werd. Even geproefd natuurlijk, maar dit brandde zowat je slokdarm weg. Een kokosnoot fabriekje nog bezocht waar ze de hele kokosnoot  gebruikten om er producten van te maken.Ook hebben we nog een edelsteen (gems) mijn bezocht waar via een gat in de grond, aarde naar boven werd gehaald en deze werd dan weer gezeefd in een smal beekje.

Het olifanten weeshuis Pinnawela mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Pinnawela is een kleine plaats aan de Ma Oya rivier. Het dorp staat vooral bekend vanwege het olifantenweeshuis. Op deze plek worden gehandicapten en/of verstoten olifanten opgevangen. Dat olifanten centraal staan in Pinnawela blijkt ook wel uit de op 1.500m verder gelegen Millennium Elephant Sri-Lanka-Centraal-Pinnawela-Olifantenweeshuis-rivier-optocht-olifantenFoundation. Hier worden in het verleden gevangen genomen olifanten opgevangen en verzorgd. In tegenstelling tot het commerciële olifantenweeshuis, wordt de Millenium Elephant Foundation grotendeels gerund door vrijwilligers, waarbij het belang van de olifant voorop staat. ’s Middags worden de olifanten door de stad gedreven naar de rivier waar de olifanten van hun dagelijkse afkoeling kunnen genieten.                                                                                                             We hebben ook een jeep safari gedaan door het Uda Walawe National Park. Uitgestrekt over de laaglanden van Sri Lanka vindt je hier kuddes olifanten , wilde buffels, herten en luipaarden. Helaas hebben we die dag alleen wat olifanten gezien. Op de weg weer terug naar ons hotel in Negombo zijn we nog de bekende paal vissers tegen gekomen. Dat is een hele aparte manier van vissen, al zittende op hun paal waar ze het uren kunnen volhouden.

Dan zijn we nog een dagje naar het Nederlands dorp geweest, dat is een opvang voor bejaarden en daklozen. Dit alles is opgezet door de Nederlander Herman Steur, die we ook nog persoonlijk ontmoet hebben. Het is een heel net landgoed, met diversen kleine huisjes, die Nederlandse namen hebben, ook de straatnamen zijn Nederlands. Het was heel bijzonder om dit te kunnen zien in Sri Lanka, en om deze bijzondere man te ontmoeten.